Njemačka

Neonacist osumnjičen za napad ispred sinagoge: 'Židovi uzrok svih problema'

Napadač je iz puške zapucao ispred sinagoge, a postavio je i eksploziv kućne izrade ispred zgrade sinagoge u pokušaju da razvali vrata, prenosi Bild.
Vijesti / Svijet | 10. 10. 2019. u 10:56 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Neonacist Stephan Balliet (27) osumnjičen je za napad u srijedu ispred sinagoge u njemačkom gradu Halleu u kojem su poginule dvije osobe, a dvije ozijeđena.

Napadač je iz puške zapucao ispred sinagoge, a postavio je i eksploziv kućne izrade ispred zgrade sinagoge u pokušaju da razvali vrata, prenosi Bild.

Pošto nije uspio ući u sinagogu ušao je u prodavnicu kebaba i ubio muškarca.

Balliet je svoj ubilački pohod prenosio uživo na internetu. Livestream pokazao je njegov dolazak ispred sinagoge, arsenal streljiva i oružja na stražnjem sjedištu i na suvozačkom sjedištu automobila. Također se na snimku vidi kako je Balliet postavljao eksplozivne naprave na sinagogi i kako je pokušao pucnjima otvoriti ulazna vrata, što nije uspjelo.

Video prikazuje i ubojstvo žene koja je na mjestu događaja bila prolaznica, a ubijena je hladnokrvno s leđa. Tada je napadač ušao u prodavnicu kebabom. Tamo je ubio muškarca napustio trgovinu nakratko, vratio se i nekoliko puta pucao.

Rekao je da “Holokausta nije bilo” i da su “Židovi uzrok svih problema”, navodi SITE, mrežna stranica specijalizovana za praćenje terorističkih organizacija, koja to upoređuje sa sličnim video snimkom koji je u ožujku snimio napadač na dvije džamije na Novom Zelandu.

Kopirati
Drag cursor here to close