Kazna za strance na Baliju

Nemaš masku - radi sklekove

Stranci koji su prekršili Balijeve zdravstvene mjere za koronavirus bili su prisiljeni raditi sklekove, a slike neobične kazne postale su viralne na društvenim mrežama.
Vijesti / Svijet | 18. 01. 2021. u 11:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Fotografije su kružile prošli tjedan, a naslovi u nekoliko lokalnih medija sadržavali su izraz "zločesta bula" za one koji su uhvaćeni da maske ne nose kako treba - ili uopće.

Bule je indonezijska riječ za strance, posebno bijelce, a mjesta koja stranci dolaze postala su fokus javnih službi.

Mnogi turisti dolaze u područje regije Badung, gdje se nalaze popularne plaže Kuta i Seminyak.

Ondje su lokalne vlasti zabilježile najveći broj kršenja mjera protiv koronavirusa na Baliju, a do ovog tjedna napravljeno je 8864 kaznenih djela.

"Većina nisu donijeli svoje maske, nisu ih nosili kako treba, a neka poduzeća se nisu držala zdravstvenih mjera," rekao je za ABC šef Agencije za javni red i mir regije Badung I Gusti Agung Kerta Suryanegara.

Iako su mnogi od njih bili lokalni Balinezi, gospodin Suryanegara rekao je da su 80% ljudi koji su kažnjeni zbog kršenja propisa vezanih za COVID-19 stranci -uglavnom iz Europe.

"Neki su stranci uhvaćeni kako šetaju plažom, sjede u restoranima i voze motore bez maski", rekao je Suryanegara. Također je rekao da se čini da stranci koji su uhvaćeni podcjenjuju snagu zdravstvenih protokola na Baliju.

No, oni koji su počinili manje pogreške, poput donošenja maske, ali ne i nošenja iste, zamoljeni su da naprave sklekove ili pometu ulicu kao alternativa novčanoj kazni.

I premda su mnogi Australci upozoreni zbog neprikladnog nošenja maski, još nitko zbog toga nije kažnjen. Neki su, međutim, kažnjeni jer su "pokazivali otpor" poput bahatosti ili jer nisu surađivali, rekao je gospodin Suryanegara.

"Ne kažem da se Indonežani ponašaju dobro, ali dijeljenje kazni je zadnja opcija, što znači da oni koji su kažnjeni nisu htjeli udovoljiti i nisu uopće surađivali", rekao je Suryanegara.

U rujnu je Bali počeo novčano kažnjavati stanovnike uhvaćene bez zaštitne maske sa 100.000 rupija - što je otprilike 9 dolara.

Sveukupno, Agencija za javni red zabilježila je više od 15 000 kaznenih djela na Baliju otkad je uvedeno pravilo obveznog nošenja maske. Suryanegara je rekao da su do sad vlasti samo u Badungu prikupili 15,3 milijuna rupija (1400 američkih dolara).

Indonezija je započela s programom cijepljenja prošle srijede, a predsjednik Joko Widodo prvi je primio kinesko cjepivo Sinovac. Indonezija je zabilježila najveći broj dnevnih slučajeva - 11.557 - u četvrtak, dva tjedna nakon praznika na kraju godine. Stroža ograničenja uvedena su na Javi i Baliju, uključujući zatvaranje trgovačkih centara i restorana do 21:00.

Kopirati
Drag cursor here to close