Brexit

Neizvjesnost bi Britance mogla koštati 15 milijardi funti

Šteta za britansko gospodarstvo ubrzano će rasti dok ne budu utanačeni detalji novih dogovora, a do 2025. rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) mogao bi se smanjiti za 11 milijardi funti, te za 15 milijardi funti do 2029. godine., ukoliko se ne postigne
Vijesti / Svijet | 31. 01. 2020. u 08:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kontinuirana neizvjesnost oko budućnosti trgovinskih odnosa Velike Britanije s Europskom unijom mogla bi koštati britansko gospodarstvo do kraja godine 4,4 milijarde funti, a do kraja desetljeća 15 milijardi funti, procjenjuje u izvješću međunarodna organizacija Rand Europe.

Unatoč tvrdnji premijera Borisa Johnsona da će „provesti brexit”, istraživanje Rand Europea otkrilo je da će formalni izlazak Britanije iz EU-a u petak „samo okončati prvu fazu trgovinske nesigurnosti” koju je uzrokovao brexit, navodi se u izvješću.

Autori osporavaju i premijerova obećanja da će do takozvanog „prijelaznog razdoblja”, 31. prosinca, zaključiti sporazum o slobodnoj trgovini u kanadskom stilu te upozoravaju da bi pregovori „mogli potrajati” budući da se Velika Britanija suočava s „negativnim dugoročnim gospodarskim implikacijama” požurenog dogovora.

Šteta za britansko gospodarstvo ubrzano će rasti dok ne budu utanačeni detalji novih dogovora, a do 2025. rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) mogao bi se smanjiti za 11 milijardi funti, te za 15 milijardi funti do 2029. godine., ukoliko se ne postigne novi dogovor.

U Rand Europeu pritom upozoravaju da će svako smanjenje BDP-a biti pretočeno u veće troškove zaduživanja države, uz dodatni trošak godišnjih kamata od gotovo 1,3 milijarde funti do kraja 2020. godine i tri milijarde funti do 2025. godine.

Johnsonovo inzistiranje na tome da neće produljivati tranzicijsko razdoblje nakon kraja ove godine stvorilo je rizik od brexita bez dogovora, pod nepovoljnim uvjetima Svjetske trgovinske organizacije (WTO), potaknuvši strah od carina i izvoznih kvota.

Britanija je već zabilježila „negativne ekonomske posljedice” zbog referenduma o izlasku iz EU u 2016. godini jer su potrošači smanjili potrošnju, a kompanije zakočile investicije.

Autori izvješća upozoravaju da će premijer teško odabrati između troškova koje Velikoj Britaniji donose kratki pregovori i onih koje donosi njihovo protezanje na predugo vremensko razdoblje.

„Velika Britanija morat će odvagnuti potencijalne kratkoročne gospodarske implikacije produžene trgovinske nesigurnosti, ukoliko pregovori potraju nakon 31. prosinca 2020. godine, nasuprot potencijalnim negativnim dugoročnim ekonomskim implikacijama brzo sklopljenog sporazuma, s nedostatnim obuhvatom potrebnim za šire i dublje budućeg trgovinske odnose između Velike Britanije i EU”, stoji u izvješću.

U izvješću se ističe i da će britanske saveznike, posebno SAD, zabrinuti eventualno produljeno razdoblje neizvjesnosti vezano za sigurnosne i obrambene odnose Velike Britanije sa susjedima.

„U svim tim aspektima 31. siječnja 2020. tek je kraj početka”, zaključuju autori izvješća, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close