Impresivno

NATO: Više od 1.000 eksperata na najvećoj cyber vježbi u svijetu

Više od 1.000 međunarodnih eksperata na polju cyber zaštite i donositelja odluka sudjeloat će u 'Blokiranim štitovima 2019.' u organizaciji NATO-ovog Vojnog centra za izvrsnost u Estoniji.
Vijesti / Svijet | 09. 04. 2019. u 11:24 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tim od skoro 40 eksperata za cyber sigurnost predvođen agencijom za komunikacije i informatiku NATO-a  će od 9. do 12. travnja sudjelovati  u najvećoj cyber vježbi u svijetu nazvanoj  'Blokirani štitovi'. 

Tim NATO-a koji je pobijedio na natjecanju u 2018. godine ojačan je u ovoj godini s deset dobrovoljaca iz članica NATO-a  Bugarske, Hrvatske, Norveške, Rumunjske, Slovenije i Turske. 

Više od 1.000 međunarodnih eksperata na polju cyber zaštite i donositelja odluka sudjeloat će u 'Blokiranim štitovima 2019.' u organizaciji NATO-ovog Vojnog centra za izvrsnost u Estoniji. 

Vježba uključuje pristup zasnovan na igri koji omogućuje sudionicima da uzmu ulogu u fiktivnim timovima za reakciju. Njihov cilj je procjena kriznih situacija, održavanje usluga i  zaštita mreža koje su postale žrtve cyber napada, priopćeno je na websiteu NATO-a.  

U scenariju vježbe, fiktivna zemlja Berilija suočena je s koordiniranim cyber napadima na civilnu infrastrukturu dok održava nacionalne izbore.

Zadatak  tima NATO-a bit će da pomogne u suzbijanju štete i zaštiti mreže od novih napada. Vježba se održava u laboratorijskom okruženju. 

Cyber vježbe poput 'Blokiranih štitova' dragocjena su prilika za nacionalne i cyber eksperte  NATO-a da uvježbavaju zaštitu svojih sustava informativnih tehnologija i ključne infrastrukture protiv teških cyber napada. 

Takva vrsta obuke također promovira razumijevanje i koordinaciju između civilnih i vojnih eksperata i donositelja odluka u odgovoru na cyber prijetnje, priopćio je NATO.

Kopirati
Drag cursor here to close