Suprotstavljanje Rusiji

NATO pokrenuo crnomorske snage

Rusija optužuje NATO da je pokušavao okružtii i da prijeti stabilnosti istočne Europe, što NATO negira.
Vijesti / Svijet | 09. 10. 2017. u 20:36 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

NATO je u ponedjeljak u Rumunjskoj pokrenuo nove multinacionalne snage kako bi se suprotstavile Rusiji duž njegovih istočnih oboda i kako bi kontrolirale rastuće rusko vojno prisisustvo u Crnom moru nakon ruske aneksije Krima u 2014.

Snage će prvobitno biti okupljene oko rumunjske postrojbe od 4.000 vojnika, podržane vojnicima iz devet ostalih NATO članica, i uz dodatnih 900 američkih vojnika koji su već na terenu. Planovi uključuju dodatne zračne i morske snage kako bi ojačale kapacitete snaga. 

''Naš cilj nije rat'', poručio je predsjednik Rumunjske Klaus Iohannis na parlamentarnoj skupštini NATO-a na kojoj se okupljaju zastupnici alijanse i koja se ove godine sastaje u Bukureštu.

''Mi nismo prijetnja za Rusiju. Potreban nam je, međutim, dijalog sa snažnih pozicija obrane i odvraćanja'', kazao je on prije nego što je otputovao u Krajovu u jugoistočnoj Rumunjskoj.

U bazi, dok su nastupali vojni orkestri, glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg stajao je pored Iohannisa, obraćajuću se vojnicima i obilazeći vozila i naoružanje.

''Šaljemo veoma jasnu poruku: NATO je ovdje, NATO je snažan i NATO je jedinstven'', poručio je Stoltenberg okupljenim rumunjskim, španjolskim i portugalskim vojnicima.

Rusija optužuje NATO da je pokušava okružtii i da prijeti stabilnosti istočne Europe, što NATO negira. Duž Crnog mora, Rumunjska, Bugarska i Turska su članice NATO-a, dok se Ukrajina i Gruzija nastoje pridružiti alijansi.

Pored Rumunije, Poljska daje najviše vojnika crnomorskim snagama. Bugarska, Italija i Portugal obučavat će se redovno u snagama u Krajovi, a očekuje se da i Njemačka da svoje trupe.

Pored već postojećih NATO-ovih crnomorskih patrola, mornaričko prisustvo uključivat će i dodatne savezničke posjete rumunskim i bugarskim lukama, kao i obuku i vježbe.

Britanija šalje borbene avione u Rumuniju. Kanada već pomaže u rumunskom zračnom prostoru, a talijanski avioni pomažu u patroliranju iznad  Bugarske, prenosi Reuters. 

Kopirati
Drag cursor here to close