Poruka Rusiji i SAD-u

NATO: Ne želimo novu utrku u naoružanju

Europski dužnosnici su izrazili zabrinutost da bi, ako sporazum propadne, Europa ponovno mogla postati arena za nuklearne rakete srednjeg dometa koje bi nagomilavali SAD i Rusija.
Vijesti / Svijet | 02. 08. 2019. u 20:42 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjevernoatlantska alijansa NATO je priopćila kako je dogovorila obrambeni paket mjera u cilju odvraćanja Rusije po isteku Sporazuma o ograničenju nuklearnog oružja srednjeg i kratkog dometa (INF) između Sjedinjenih Američkih Država i Rusije, prenose agencije. 

Iz NATO-a su istaknuli kako će njen eventualni odgovor biti odmjeren i uključivati samo konvencionalno oružje. 

Glavni tajnik NATO Jens Stoltenberg izjavio je kako neće biti ishitrenih poteza Alijanse, koja neće slijediti ono što čini Rusija. 

''Mi ne želimo novu turku u naoružanju'', rekao je Stoltenberg. 

Europski dužnosnici su izrazili zabrinutost da bi,  ako sporazum propadne, Europa ponovno mogla postati arena za nuklearne rakete srednjeg dometa koje bi nagomilavali SAD i Rusija, prenosi Al Jazeera Balkans. 

Glavni tajnik NATO-a na sličan način je okrivio Rusiju za ono što je opisao kao ponovljeno kršenje ugovora. 

Stoltenberg je rekao kako Alijansa „žali što Rusija nije pokazala želju i poduzela korake da ispuni međunarodne obaveze“, prenosi agencija AP. 

Američki dužnosnici tvrdili su kako Rusija ne samo da krši sporazum i razvija zabranjeno oružje, već i kako je Kina izrađivala slično oružje koje nije u skladu sa sporazumom, a da se jedino SAD ponašao u skladu sa paktom o kontroli oružja. 

Agencija AP navodi kako će SAD sad biti slobodan razvijati oružane sustave koji su prethodno bili zabranjeni. 

Washington planira probu takvog oružja u sljedećim tjednima, rekao je visoki dužnosnik američke administracije, koji je tražio da ne bude imenovan.

Kopirati
Drag cursor here to close