Tko je kriv?

NATO i EK provjeravaju sustave nakon velikog kibernetičkog napada na SAD

SAD je u petak optužio Rusiju da je vjerojatno odgovorna za veliki kibernetički napad. Rusija je to zanijekala.
Vijesti / Svijet | 19. 12. 2020. u 17:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

NATO i Europska komisija objavili su u subotu da provjeravaju svoje informatičke sustave nakon što se dogodio velik kibernetički napad na američke vladine agencije, za što Washington optužuje Moskvu.

''U ovoj fazi, nismo pronašli nijedan dokaz da je bila kompromitirana sigurnost bilo koje NATO-ove mreže'', rekao je dužnosnik NATO-a za AFP.

''Naši stručnjaci nastavljaju proučavati situaciju kako bi identificirali i smanjili sve moguće rizike za naše mreže''.

Microsoft je u četvrtak navečer objavio da je obavijestio više od 40 klijenata pogođenih piratskim softverom, dodajući da ih se većina nalazi u SAD-u.

Među pogođenim zemljama su Belgija, gdje se nalazi sjedište NATO-a, Kanada i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Hakeri su uspjeli kompromitirati softver Orion američke tvrtke SolarWinds, koji se koristi za upravljanje informatičkim mrežama velikih poduzeća ili administracije i njihov nadzor.

Dužnosnik NATO-a rekao je da organizacija koristi softver SolarWindsa u nekim svojim informatičkim sustavima.

''NATO ima također informatičku ekipu za brze intervencije koja se može aktivirati u bilo kojem trenutku i naš operativni centar za kiberprostor funkcionira normalno'', istaknuo je dužnosnik, koji je želio ostati neimenovan.

Europska komisija kazala je AFP-u da jedini softver SolarWindsa koji koriste ''nije bio pogođen incidentom'', ali njezine službe ''analiziraju situaciju''.

SAD je u petak optužio Rusiju da je vjerojatno odgovorna za veliki kibernetički napad. Rusija je to zanijekala.

Američki državni tajnik Mike Pompeo izjavio je kako je jasno da Rusija stoji iza hakerskih napada na SAD, koje je jedan američki dužnosnik nazvao najgorima u povijesti" te zemlje.

Po Johnu Dicksonu, iz tvrtke za sigurnost Denim Group, mnoga privatna poduzeća koja su potencijalno ranjiva čine sve kako bi pojačale mjere sigurnosti, sve do toga da razmatraju ponovnu izgradnju servera.

''Toliko je veliko da svi sada procjenjuju štetu'', rekao je.

Kopirati
Drag cursor here to close