Pregovara se

Besana noć u Bruxellesu: Zapelo oko imenovanja čelnih ljudi Unije

Očekuje se da će po završetku konzultacija biti jasniji sljedeći koraci. Između ostalog, spominje se mogućnost novog summita sredinom srpnja.
Vijesti / Svijet | 01. 07. 2019. u 08:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čelnici zemalja članica EU-a, koji su se okupili u nedjelju navečer na izvanrednom summitu kako bi izabrali novo vodstvo europskih institucija, većinu vremena provodili u bilateralnim razgovorima, ali se još uvijek ne nazire kompromis

Cijelu noć su europski predsjednici država i vlada pokušali naći kompromis oko imenovanja na čelne funkcije Europske unije - Europskog parlamenta, Europske komisije i Europskog vijeća, no sastanak je bez dogovora prekinut oko tri ujutro, a nastavak se očekuje uskoro.

Summit je počeo s oko tri i pol sata zakašnjenja zbog konzultacija koje su se vodile na bilateralnoj i multilateralnoj razini. Nakon otprilike sat i pol, oko 23 sata, predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk prekinuo je plenarnu sjednicu i započeo s novim krugom konzultacija. Najprije se spominjala mogućnost da će se sastanak u punom sastavu nastaviti u 1 zatim 2 sata, ali nije započeo ni do 3 sata u ponedjeljak ujutro.

Sastanak je jutros nastavljen, a glavni favorit je i dalje Timmermans, dok bi kao utješnu nagradu Weber trebao dobiti mjesto predsjednika Europskog parlamenta, i to na puni mandat od pet godina, a ne dijeliti to s nekim na po dvije i pol godina kako je do sada bila praksa, prenosi Jutarnji.

Očekuje se da će po završetku konzultacija biti jasniji sljedeći koraci. Između ostalog, spominje se mogućnost novog summita sredinom srpnja, javlja HINA.

Foto:Epa / Izvanredni summitu zemalja članica EU-a

Nakon što na redovitom summitu održanom 20. i 21. lipnja nisu uspjeli postići dogovor, sazvan je izvanredni summit, za nedjelju navečer kako bi se prije prve plenarne sjednice novog saziva Europskog parlamenta dogovorio paket imenovanja u novom institucionalnom ciklusu.

Riječ je o izboru predsjednika Europske komisije, Europskog vijeća, Europskog parlamenta, predsjednika Europske središnje banke i visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku.

Zadnji put kada se biralo novo vodstvo 2014. godine bila su potrebna tri mjeseca i tri summita.

 

Kopirati
Drag cursor here to close