Napadi na civile

Nasilje u Afganistanu eskaliralo posljednjih mjeseci

U eksploziji autobombe u zapadnom Afganistanu ubijeno je najmanje osam osoba i ranjeno oko 50 osoba.
Vijesti / Svijet | 13. 03. 2021. u 12:40 Fena
Eksplozija u gradu Herat

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U eksploziji autobombe u zapadnom Afganistanu ubijeno je najmanje osam osoba i ranjeno oko 50, priopćile su danas vlasti. Među poginulima su žene, djeca i pripadnici snaga sigurnosti.

Cilj napada bilo je sjedište policije u gradu Herat. U sinoćnoj eksploziji pričinjena je veća materijalna šteta.

- Oštećeno je na desetine kuća i trgovina - rekao je glasnogovornik guvernera provincije Herat Jailani Farhad za AFP.

Prema podacima vlasti u Heratu, osam osoba je ubijeno i 47 ranjeno, dok je afganistansko ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo da su 54 osobe ranjene.

U Heratu postoje aktivni talibanski pobunjenici, koji su u posljednje vrijeme izveli i nekoliko napada na afganistanske vladine snage.

Glasnogovornik talibana Zabihula Mujahid rekao je da nisu povezani s napadom u Heratu. Ipak, afganistanski predsjednik Ashraf Ghani već je optužio talibane.

Nasilje u Afganistanu eskaliralo je posljednjih mjeseci, uprkos aktuelnim mirovnim pregovorima između afganistanske vlade i talibana.

U petak, Vijeće sigurnosti UN-a najoštrije je osudilo alarmantni val napada namjerno usmjerenih protiv civila, navodi AFP.

Smrtonosni napad na vojnike

Najmanje šest vojnika poginulo je u oružanom napadu talibanskih militanata u provinciji Kunduz, na sjeveru Afganistana.

Zamjenik predsjednika lokalnog vijeća u Kunduzu Abdul Ahad Turyal Kakar je izjavio da su talibanski militanti izveli oružani napad na stražarnicu u mjestu Han Abad, javlja Anadolija.

Kakar je potvrdio da je u napadu poginulo šest vojnika, dok su dvojica ozlijeđena.

Dodaje kako je u sukobu koji je uslijedio poginulo i pet militanata, dok su talibani nakon napada priopćili kako su u sukobima ozlijeđena dvojica njihovih pripadnika.

Kopirati
Drag cursor here to close