Netanyahu

Naselje na Golanskoj visoravni bit će nazvano po Trumpu

Izrael je Golansku visoravan zauzeo u ratu sa Sirijom 1967. godine te je pripojio, iako taj potez nije međunarodno priznat.
Vijesti / Svijet | 23. 04. 2019. u 21:27 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu najavio je da će novo naselje na Golanskoj visoravni nazvati po američkom predsjedniku Donaldu Trumpu u znak zahvalnosti za njegovo priznanje izraelske suverenosti nad tom strateškom visoravni, javlja Reuters.

Izrael je Golansku visoravan zauzeo u ratu sa Sirijom 1967. godine te je pripojio, iako taj potez nije međunarodno priznat.

Predsjednik Trump prošlog je mjeseca potpisao odluku kojom je priznao suverenitet Izraela na tom području te se tako usprotivio drugim svjetskim silama.

''Svi Izraelci bili su duboko dirnuti kada je predsjednik Trump donio svoju povijesnu odluku'', rekao je izraelski premijer Netanyahu u video izjavi koju je snimio na Golanu.

Dodao je kako će, nakon židovskog blagdana Pashe, ''vladi predstaviti rezoluciju kojom će osnovati novu zajednicu na Golanskoj visoravni nazvanu po predsjedniku Donaldu J. Trumpu''.

Trumpov potez o Golanu uslijedio je nakon njegove odluke iz prosinca 2017. kada je priznao Jeruzalem kao glavni grad Izraela, prekinuvši tako desetljetnu politiku SAD-a oko statusa grada za koji se bore Palestinci.

Iz Izraela su odvojeno poručili kako, u znak zahvalnosti američkom predsjedniku, po njemu namjeravaju nazvati željezničku postaju u blizini Zida plača.

Kopirati
Drag cursor here to close