Kritično

Naručene i plaćene maske za Sloveniju zapele u Italiji i Njemačkoj

Ministar obrane Matej Tonin kazao je u srijedu navečer u razgovoru za više televizijskih postaja da je situacija u bolnicama koje trebaju zaštitna sredstva i opremu kritična
Vijesti / Svijet | 19. 03. 2020. u 08:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slovenija je suočena s velikim nedostatkom maski potrebnih za zaštitu građanstva, a posebno zdravstvenih djelatnika i drugih kritičnih službi u epidemiji koronavirusa, no pošiljke koje je naručila vlada kasne i blokirane su u Njemačkoj i Italiji, objavili su u srijedu slovenski mediji.

Ministar obrane Matej Tonin kazao je u srijedu navečer u razgovoru za više televizijskih postaja da je situacija u bolnicama koje trebaju zaštitna sredstva i opremu kritična i da je stanje "jako ozbiljno", te da su u jednoj od bolnica čak za zaštitu medicinskog osoblja posudili maske koje inače koriste autolakireri.

"Milijun i pol nabavljenih maski čeka u Njemačkoj, u Hamburgu i sada se nadamo da će u Sloveniju stići do kraja tjedna", kazao je Tonin u razgovoru za večernju informativno emisiju Slovenske televizije, dodavši da ne zna zašto je došlo do problema u dostavi u Sloveniju.

"Naš veleposlanik u Berlinu to pokušava riješiti", dodao je Tonin te rekao da ne bude li išlo drukčije slovenska vlada u Njemačku će po maske poslati vladin zrakoplov.

Slovenija nema sreće ni sa zaštitnim maskama iz Italije odakle je u Sloveniju trebalo pristići tri milijuna maski.

"To nije za vjerovati, izgubili smo kontakt s vozačem koji vozi tu pošiljku, pokušavali smo ga kontaktirati cijeli dan, ali se ne javlja i ne znamo gdje je", požalio se slovenski ministar obrane.

Nada se da nije riječ o pokušaju "ratnog profiterstva" u sadašnjim teškim prilikama u epidemiji koronavirusa kad mnogim zemljama nedostaje materijala i opreme za zaštitu.

"Nadam se da ćemo s vozačem uspostaviti kontakt, ako ne, to bi značilo da je netko ovu krizu iskoristio za ratno profiterstvo, da je naša država platila za tri milijuna maski i da su one nestale ne zna se kamo", kazao je Tonin za emisiju "Odmevi" Slovenske televizije.

U istoj je emisiji ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs kazao da od ponoći na četvrtak na granici s Italijom vlasti zatvaraju još dva granična prijelaza, pa će ostati otvorena samo četiri prijelaza a jedan od njih radit će skraćeno.

Slovenija je krajem prošlog tjedna zbog stanja u Italiji ograničila ulaske u Sloveniju za sve osim za svoje državljane, ali se ograničenja ne odnose na transport roba ako je vozilima krajnja destinacija Slovenija, dok teretna vozila u tranzitu kroz Sloveniju idu prema svojim odredištima povremeno i u konvojima, uz pratnju policije.

Od četvrtak u Sloveniji na snazi je vrlo stroga uredba o zabrani okupljanja na javnim površinama po uzoru na onu koju je već donijela Austrija, a predviđena je i naplata kazni za one koji tu mjeru neće poštivati, sve u cilju radikalnog smanjivanja socijalnih kontakata u danima kada epidemija ide prema vrhuncu.

Kao navode slovenski mediji veću količinu maski za Sloveniju osigurao je svojim vezama predsjedndik UEFA-e Aleksander Čeferin zahvaljujući prijateljstvu s kineskim tajkunom Jackom Maom, osnivačem Alibabe, pa je njegova fundacija dostavila veću količinu maski za potrebe Slovenije koja sada čeka u Belgiji na aerodromu u Liegeu, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close