Uz većinu u parlamentu

Narendra Modi položio zakletvu na drugi mandat indijskog premijera

Na tek završenim izborima, Modijeva stranka Bharatiya Janata osvojila je 303 mjesta u parlamentu koji broji 542 zastupnika, dajući mu ogromnu vlast.
Vijesti / Svijet | 30. 05. 2019. u 17:30 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Narendra Modi u četvrtak je položio zakletvu na drugi mandat indijskog premijera nakon uvjerljive izborne pobjede njegove hinduističke nacionalističke stranke u zemlji od 1,3 milijarde ljudi koji traže brze ekonomske promjene.

Predsjednik države Ram Nath Kovind predvodio je svečanost zakletve Modija i njegovih ministara.

Odsutni na svečanosti su bili bivši ministar vanjskih poslova Sushma Swaraj i minister financija Arun Jaitley, koji je odstupio s položaja iz zdravstvenih razloga. Očekuje se da se tijekom dana objave portfelji ministara u novoj vladi. Među njima će biti i novi ministar Amit Shah, koji je predvodio Modijevu stranku Bharatiya Janata kao predsjednik od 2014.

Na tek završenim izborima, Modijeva stranka Bharatiya Janata osvojila je 303 mjesta u parlamentu koji broji 542 zastupnika, dajući mu ogromnu vlast.

On se, ipak suočava s gorućim izazovima među kojima je i usporavanje ekonomskog rasta, stopa nezaposlenosti od 6,2 posto i niske cijene poljoprivrednih proizvoda koje škode farmerima.

Opozicijska Kongresna stranka, koj je dominirala indijskom politikom od stjecanja nezavisnosti od Britanije u 1947., osvojila je svega 52 mjesta. Njeni čelnici, Sonia Gandhi i Rahul Gandhi, nazočili su današnjoj svečanostiu predsjedničkoj palači.

Svečanosti je nazočilo nekoliko čelnika južne i jugoistočne Azije u okviru Modijevih napora da stvori ekonomsko partnerstvo u regiji.

Modi nije pozvao pakistanskog premijera Imrana Khana, naglašavajući značaj napetih odnosa dvije nuklerne sile i suparničke zemlje, prenosi Associated Press.

Kopirati
Drag cursor here to close