Trump izdao zapovijed

Napadnuta Sirija!

Trump je izjavio i kako je naredio precizne udare, kao odgovor na napad kemijskim oružjem u kojemu je prošli tjedan ubijeno najmanje 60 ljudi.
Vijesti / Svijet | 14. 04. 2018. u 06:58 Bljesak.info
Kopirati

Američke, britanske i francuske snage pogodile su Siriju zračnim napadima rano u subotu, kao odgovor na napad kemijskim oružjem u kojemu su prošli tjedan u sirijskom gradu Dumi ubijene desetine ljudi, dok je Rusija poručila da napad neće proći bez posljedica

Američki predsjednik Donald Trump objavio je kasno u petak da je akcija izvedena. Dok je govorio, eksplozije su potresle Damask.

  / Twitter


Trump je rekao da je spreman produžiti akciju sve dok Assadova vlada ne prestane koristiti kemijsko oružje, piše Hina.

''Naredio sam oružanim snagama SAD-a da pokrenu precizne napade prema ciljevima povezanima s kapacitetima za kemijsko oružje sirijskog diktatora Bashar al-Assada'', rekao je Trump na televiziji iz Bijele kuće.

Snažna poruka

Trump je izjavio i kako je naredio precizne udare, kao odgovor na napad kemijskim oružjem u kojemu je prošli tjedan ubijeno najmanje 60 ljudi.

Video: President Trump Delivers an Address to the Nation

Američki ministar obrane James Mattis izjavio je, pak, kako su zračni napadi na ciljeve u Siriji izvedeni kako bi poslali snažnu poruku sirijskom predsjedniku Bashar al-Assadu.

Britanska premijerka Theresa May i francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavili su kako su se Velika Britanija i Francuska pridružile napadu.

Macron je kazao kako je napad do sada bio ograničen na sirijska postrojenja za kemijsko oružje.

'Ne možemo tolerirati ponovnu uporabu kemijskog oružja, što je neposredna opasnost za sirijski narod i našu kolektivnu sigurnost', kaže se u izjavi iz ureda francuskog predsjednika.

Dodao je da je odgovornost sirijskog režima za kemijski napad nedvojbena.

Theresa May također je priopćila kako je ovlastila britanske snage za provedbu napada protiv Sirije te da nije riječ o intervenciji u građanskom ratu, već o promjeni sirijskog režima.

Nema alternative

''Britanija i njezini saveznici pokušali su iskoristiti svako diplomatsko sredstvo za zaustavljanje uporabe kemijskog oružja, ali su bili opetovano onemogućavani'', rekla je May, navodeći pritom ruski veto na neovisnu istragu napada u Dumi, koji je ta zemlja ovaj tjedan uložila u Vijeću sigurnosti UN-a.

''Dakle, ne postoji praktična alternativa uporabi sile koja bi spriječila sirijski režim u uporabi kemijskog oružja'', rekla je.

  / Trump je izdao zapovijed | AP

Napad na Siriju najveća je intervencija zapadnih sila protiv Assada u sedmogodišnjem građanskom ratu u toj zemlji.

Rusija je u Siriji intervenirala 2015. godine na strani Assada.

Sirijski državni mediji nazvali su, pak, zračne napade pod vodstvom SAD-a kršenjem međunarodnog prava i izvijestili kako je napad ciljao na vojna skladišta na području Homsa.

'Tripartitna agresija je flagrantno kršenje međunarodnog prava', objavila je državna novinska agencija SANA.

Iran i Rusija možda pomažu

Sirijska državna televizija priopćila je kako se napadu suprotstavlja 'antiteroristički savez', a ta fraza sugerira da Assadovi strani saveznici - Iran i Rusija, možda pomažu u obrani od napada, ocjenjuje Reuters.

Ruski veleposlanik u SAD-u Anatolij Antonov upozorio je u subotu rano ujutro da će biti posljedica zbog vojnih udara na Siriju predvođenih SAD-om i istaknuo kako nije prihvatljivo uvrijediti ruskog predsjednika.

'Prije smišljeni scenarij se provodi. Opet, prijeti nam se. Upozoravali smo da takve akcije neće ostati bez posljedica', poručio je ruski veleposlanik Anatolij Antonov putem Twittera.

'Uvrijediti predsjednika Rusije neprihvatljivo je i nedopušteno. SAD - vlasnik najvećeg arsenala kemijskog oružja - nema moralno pravo kriviti druge zemlje', poručio je.

Podrška NATO-a

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg je podržao vojnu akciju SAD-a, Velike Britanije i Francuske protiv sirijskog režima ocijenivši da će ona smanjiti sposobnost za daljnje napade kemijskim oružjem na sirijski narod.

Kopirati