Rat?

Saudijska naftna polja u plamenu, prijeti eskalacija sukoba u regiji i nestašica nafte

Napad na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji izveli su pobunjenici iz Jemena, ali Amerikanci prijete Iranu i optužuju ga da stoji iza ovoga.
Vijesti / Svijet | 15. 09. 2019. u 20:18 Jutarnji list

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog koordiniranog napada na dva najveća naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji mogla bi porasti svjetska cijena nafte, ali i eskalirati regionalni sukob između ove arapske kraljevine i Irana, piše Jutarnji list. Irak i Iran odbacili su optužbe.

Saudijska Arabija je najveći izvoznik nafte na svijetu, a zbog zračnih napada u subotu morala je prepoloviti proizvodnju.

Državni naftni koncern Aramco objavio je da su zbog napada bili prisiljeni smanjiti proizvodnju za 5,7 milijuna barela dnevno. Državna novinska agencija SPA objavila je priopćenje ministra energije, princa Abdulaziza bin Salmana, da je proizvodnja nafte zbog terorističkih napada smanjena na otprilike polovinu normalne razine, prenio je njemački Spiegel Online.

Nakon toga je američko Ministarstvo energetike objavilo da će iskoristiti svoje strateške rezerve nafte ako bude nužno za ublažavanje poremećaja na svjetskom tržištu nafte.

Američke rezerve nafte iznose 630 milijuna barela, spremljenih u cisterne i podzemne rezervoare sagrađene tijekom naftne krize 1970-ih godina.

Na naftu iz Saudijske Arabije otpada između pet i deset posto svjetske trgovine naftom, a ovo smanjenje napola moglo bi potrajati najmanje 48 sati, prenosi britanski Guardian.

Izvor fotografije Twitter / Dijelovi rakete koja je pala prije cilja

Amerika će pomoći Saudijskoj Arabiji

Američki predsjednik Donald Trump saudijskom princu Mohamedu Bin Salmanu u telefonskom razgovoru obećao je “podršku u samoobrani”, prioćeno je iz Bijele kuće.

Američki državni tajnik Mike Pompeo za napad na saudijske rafinerije optužio je Iran.

- Teheran stoji iza gotovo 100 napada na Saudijsku Arabiju dok se Rohani i Zarif lažno pretvaraju da traže diplomatsko rješenje - optužio je Pompeo na Twitteru iranskog predsjednika Hasana Rohanija i ministra vanjskih poslova Džavada Zarifa.

- Usred svih poziva na deeskalaciju, Iran je sad izveo nezapamćeni napad na svjetsku opskrbu naftom. Nema nikakve naznake da su napadi došli iz Jemena - napao je Pompeo Iran.

Huti uzvraćaju za rat u Jemenu

Odgovornost za napade preuzeli su pobunjenički jemenski Huti. Saudijci ratuju protiv Huta u Jemenu, a njih podržavaju Iranci. Huti drže pod kontrolom velik dio sjevernog Jemena i glavni grad Sanu. Prijašnjih mjeseci Huti su dronovima napali više naftovoda i zračnih luka u Saudijskoj Arabiji.

Huti tvrde da su izveli napad s deset dronova, kao odgovor na saudijske napade u Jemenu.

Huti su objavili da su napad dronovima izveli uz “obavještajnu suradnju s ljudima u Saudijskoj Arabiji”. Huti su najavili još teže i bolnije napade “ako saudijski režim nastavi svoju agresiju i blokadu” u Jemenu, rekao je glasnogovornik jemenskih šijitskih pobunjenika.

Napadnuta su rafinerijska postrojenja u Bakiaku i Churaisu. Rafinerija u Bakiaku (ili Abqaiqu) prerađuje naftu s najvećeg svjetskog naftnog polja Ghawara, dugog 280 i širokog 30 kilometara.

Napad na rafinerije izveden je kratko nakon što je objavljeno da saudijska državna naftna kompanija Aramco želi izaći na burzu. Ako se to dogodi, to će biti najveća svjetska inicijalna ponuda dionica (IPO), ocjenjuje CNN.

U posljednja dva tjedna Saudijci su smijenili ministra energetike i direktora Aramca, u sklopu intenzivnih priprema za prodaju udjela u naftnom gigantu.

Kopirati
Drag cursor here to close