Pakistanac

Napadaču u Parizu cilj je bio Charlie Hebdo

Osumnjičeni je Pakistanac koji je stigao u Francusku prije tri godine kao maloljetnik bez pratnje, rekao je ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin.
Vijesti / Svijet | 26. 09. 2020. u 15:07 Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Muškarac za kojeg se vjeruje da je u petak hladnim oružjem napao i ozlijedio dvoje ljudi surađuje s policijom kojoj je otkrio da mu je cilj bio satirički tjednik Charlie Hebdo, rekao je policijski izvor u subotu.

Napad se dogodio ispred nekadašnjeg ureda tog tjednika gdje su islamistički militanti 2015. ubili njegovih dvanaest zaposlenika zbog objave karikatura proroka Muhameda.

Novi napad podudario se s početkom suđenja četrnaestero sudionika u masakru 2015. godine.

Pravosudni izvor otkrio je da je osumnjičenom u subotu ujutro produžen pritvor. Jedan osumnjičeni da je bio njegov suradnik u napadu je rano u subotu pušten, a uhićen je još jedan pojedinac blizak napadaču, vjerojatno njegov bivši sustanar u hotelu na sjeveru Pariza.

Zbog napada je u subotu popodne u pritvoru bilo sedam osoba.

Policija je ubrzo ulovila napadača u blizini opere udaljene 500 metara od poprišta zločina.

Osumnjičeni je Pakistanac koji je stigao u Francusku prije tri godine kao maloljetnik bez pratnje, rekao je ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin.

Drugi osumnjičenik uhićen je nedugo nakon napada, a istražitelji i dalje pokušavaju otkriti koja je njegova poveznica s napadačem. On je pušten iz pritvora.

Charlie Hebdo je nakon napada 2015. napustio te urede te se sad nalazi na tajnoj lokaciji. Zgradu trenutno koristi producentska kuća.

Dvoje napadnutih, muškarac i žena, izašli su na ulicu kako bi zapalili cigaretu.

Istražitelji su nakon napada 2015. rekli da su se militanti htjeli osvetiti za objavu Muhamedovih karikatura, a Charlie Hebdo ih je uoči početka suđenja ove godine ponovno objavio.

Al-Kaida, islamistička skupina koja je preuzela odgovornost za napade 2015., zaprijetila je da će to ponoviti ako karikature opet izađu u javnost.

Francuska proteklih godina bilježi val napada islamista. U eksplozijama i pucnjavi u studenom 2015. u koncertnoj dvorani Bataclan i na drugim mjestima u francuskoj prijestolnici ubijeno je 130 ljudi, a u srpnju 2016. islamist je u Nici kamionom uletio na proslavu Dana Bastilje, ubivši 86 ljudi.

Kopirati
Drag cursor here to close