Novi Hladni rat?

Nakon SAD-a i Rusija se povukla iz Sporazuma o eliminaciji nuklearnih projektila

Putin je, nakon što je priopćio povlačenje njegove zemlje iz Sporazuma, održao sastanak s ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovim i ministrom obrane Sergejem Soyguom.
Vijesti / Svijet | 02. 02. 2019. u 11:38 Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Sputnik / Lansiranje projektila iz ruskog sustava Iskander

Nakon što su Sjedinjene Američke Države jučer objavile da se od danas, 2. veljače, povlače iz Sporazuma o eliminaciji nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa (INF), koji je sklopljen 1987. godine, ruski predsjednik Vladimir Putin je poručio kako se i njegova zemlja povlači iz Sporazuma.

"Naš odgovor će biti simetričan. SAD je objavio da se povlači iz Sporazuma, mi se također povlačimo", izjavio je Putin, iznijevši optužbe na račun SAD-a za kršenje sporazuma.

Putin je, nakon što je priopćio povlačenje njegove zemlje iz Sporazuma, održao sastanak s ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovim i ministrom obrane Sergejem Soyguom.

Istaknuo je kako su Sjedinjene Države uz razne izgovore odbacile prijedlog Rusije u kontekstu razoružavanja.

"SAD je direktno prekršio sporazum o raketama koje je rasporedio na tlu Europe. Stoga, nema više potrebe za pokretanjem inicijative za pregovore s SAD-om o ovoj temi", rekao je Putin.

Foto: Sputnik / Putin se sastao s ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovim i ministrom obrane Sergejem Shoiguom u Kremlju

Dodao je kako Rusija istovremeno ne treba ulaziti u skupu utrku u naoružavanju.

"Dogovorili smo s Ministarstvom obrane da je potrebno početi s proizvodnjom supersoničnih raketa srednjeg dometa. Osim toga, bit će pripremljen plan za uklanjanje prijetnje naoružavanja u svemiru", rekao je Putin.

Američki državni tajnik Mike Pompeo je objavljujući povlačenje SAD-a jučer optužio Rusiju da stalno krši uvjete INF-a "bez kajanja" rekavši da Moskva ostaje u "materijalnom kršenju" svojih obaveza.

Službeni izlazak SAD-a iz INF-a očekuje se već za četiri mjeseca. Američki predsjednik Donald Trump u listopadu prošle godine je objavio da će Washington napustiti INF, kojim su eliminirane sve američke i ruske krstareće kopnene rakete s dometom od 500 do 5.500 kilometara i njihove lansirne rampe, kao razlog navodeći ruska kršenja sporazuma.

Pompeo je u prosincu Rusiji dao rok od 60 dana da se vrati u okvire sporazuma, ali je u petak istaknuo da nije ništa uradila.

"Rusija je odbila da poduzme bilo kakve korake da vrati stvarnu i provjerljivu usklađenost sa sporazumom", kazao je Pompeo.

Povlačenje će stupiti na snagu u roku od šest mjeseci počevši od 2. veljače, što je u skladu s uvjetima sporazuma.

Trump i drugi američki visoki dužnosnici izrazili su zabrinutost da Kina, koja nije uključena u INF, razvija oružje koje je zabranjeno u skladu sa sporazumom.

Kopirati
Drag cursor here to close