Egejsko more

Nakon potresa opasnost od tsunamija

Postoji opasnost od novih podrhtavanja tla.
Vijesti / Svijet | 30. 10. 2020. u 18:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon potresa u Egejskom moru koji se dogodio danas podigla se razina mora. Poplavljene su ulice obalnih gradova. Na grčkom otoku Samosu izdano je upozorenje na tsunami, a ulice grada zaplusnuo je mini tsunami. Štete od poplava su velike, a navodno su nestali i neki ribari.

Guverner Yannis Stamoulis pozvao je stanovništvo da se za sad ne vraća u kuće, jer postoji opasnost od novih podrhtavanja tla.

Oko 45.000 stanovnika tog otoka pozvano je da se klone obalnih područja jer se strahuje se od visokih plimnih valova, rekao je čelnik grčke organizacije za protuseizmičko planiranje Eftyhmios Lekkas za grčki Skai TV.

Podsjetimo, snažan potres magnitude 7 prema Richteru zatresao je grčke otoke te dio Turske na Egejskom moru, a podrhtavanje se osjetilo čak do Atene i Istanbula.

Foto:Reuters / Snažan potres magnitude 7 prema Richteru zatresao je grčke otoke te dio Turske

Turski mediji su izvijestili o više mrtvih i preko 200 ozlijeđenih. U ruševinama je zatrpano mnogo ljudi. U tijeku je potraga za žrtvama zarobljenima pod ruševinama Dijelove obale pogodio je i tsunami.

Foto:Reuters / Snažan potres magnitude 7 prema Richteru zatresao je grčke otoke te dio Turske

U 14 sati i 51 minutu prema lokalnom vremenu tlo je podrhtavalo 15-ak sekundi. Potres se osjetio u šest turskih pokrajina i u susjednoj Grčkoj. Epicentar potresa bio je oko 17 kilometara od obale Izmira i na dubini od 16 kilometara.

U turističkom, tromilijunskom gradu Izmiru na obali Mediterana i trećem gradu po veličini u Turskoj, urušeno je 20-ak zgrada. Spasilački timovi pretražuju ruševine.

Foto:Reuters / Snažan potres magnitude 7 prema Richteru zatresao je grčke otoke te dio Turske

Agencija Anadoliija javlja da su iz srušene zgrade u predgrađu spašene tri ozlijeđene osobe. Oštećeni su stambeni objekti i u turskim gradovima 200-tinjak kilometara istočno od Izmira.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan preko Twittera je obećao pomoć pogođenim područjima. I predsjednik Europskog vijeća Charles Michel ponudio je pomoć EU-a. „EU je spreman pružiti podršku", napisao je na Twitteru.

Turska i Grčka sjede na linijama rasjeda, a potresi su česti. U potresu u Izmiru 1999. poginulo je oko 17.000 ljudi.

Kopirati
Drag cursor here to close