Pravilnik o hitnim propisima

Nakon 'noći ekstremnog nasilja' u Hong Kongu zatvoreni trgovački centri i metro

"Hong Kong je zadesila vrlo mračna noć zbog radikalnog ponašanja pobunjenika. Društveno je danas djelomično paralizirano", rekla je Lam.
Vijesti / Svijet | 05. 10. 2019. u 19:53 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Podzemna željeznica u Hong Kongu još uvijek ne vozi, onemogućeno je prometovanje azijskim financijskim središtem, a trgovački centri su u subotu zatvoreni nakon što su u nasilnoj noći policajci pucali u tinejdžera, a demonstranti zapalili stanice podzemne željeznice.

U petak su u Hong Kongu izbile demonstracije nakon što se čelnica mjesne uprave Carrie Lam pozvala na zakon nazvan Pravilnik o hitnim propisima iz 1922. za kojim uprava nije posezala u zadnje 52 godine i zabranila nošenje maski na protestima.

Noć "ekstremnog nasilja" opravdala je korištenje izvanrednog zakona, rekla je u subotu na televiziji Carrie Lam koju podržava Peking.

"Hong Kong je zadesila vrlo mračna noć zbog radikalnog ponašanja pobunjenika. Društveno je danas djelomično paralizirano", rekla je Lam.

Udruženje kineskih poduzeća iz Hong Konga priopćio je kako su nemiri pokrenuli dobro planirane napade na poslovne prostore kineskih poduzeća razbijajući njihove kapije, rušeći objekte prije pljačke i zapalivši prostorije, prenosi Xinhua.

U izjavi Udruženja se ističe najoštrija osuda protiv „grubih zločina“ koji su ozbiljno narušili društveni poredak, poremetili rad poduzeća i nanijeli veliku štetu poslovnom okruženju.

Pozvali su policiju i vladu Hong Konga da strogo provode zakon i izgrednike izvedu pred lice pravde.

Federacija sindikata, najveća radnička organizacija u Hong Kongu, saopćila je kako su njeni brojni servisni centri bili napadnuti od strane pobunjenik i demolirani te da su neki centri pretrpjeli štetu toliko ozbiljnu da bi njihova usluga mogla biti obustavljena danima.

Kopirati
Drag cursor here to close