Vrući krumpir zvani Katalonija

Najavljeni novi prosvjedi u Barceloni

Masa krajnje desnih aktivista protivnika nezavisnosti Katalonije, u četvrtak, uvečer pokušala uletjeti na veliki separatistički prosvjed.
Vijesti / Svijet | 18. 10. 2019. u 10:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glavni katalonski grad Barcelona i peti dana zaredom priprema se za prosvjede koji su počeli nakon što Vrhovni sud izrekao zatvorske kazne separatističkim liderima, prenosi Anadolija.

Sukobi s policijom izbili su u Barceloni u četvrtak kasno uvečer kada je masa krajnje desnih aktivista protivnika nezavisnosti Katalonije pokušala uletjeti na veliki separatistički prosvjed.

Zdravstvene ustanove u regiji objavile da je 18 ljudi ozlijeđeno, dok su iz katalonske policije kazali da je uhićeno 11 demonstranata.

Španjolske centralne vlasti javile su da je 46 letova u regiju i izvan nje otkazano u petak zbog općeg štrajka na koji su pozvali sindikati koji su zagovornici nezavisnosti. Separatističke pristalice su, također, blokirale granicu s Francuskom na glavnom prelazu La Jonquera.

Očekuje se da će nekoliko desetaka tisuća pristalica nezavisnosti, koji su u pet marševa iz gradova unutarnjosti Katalonije krenuli prema Barcelone, stići centar prijestolnice u petak popodne. Njima će se na masovnom provjedu priključiti studenti i radnici.

Španjolska autonomna zajednica Katalonija je u protekla četiri dana bila poprište nasilnih sukoba između policije i demonstranata, nakon što je Vrhovni sud izrekao zatvorske kazne za devetero lidera regionalnog separatističkog pokreta.

Naime, devet separatista osuđeno je zbog uloge u jednostranom proglašenju nezavisnosti Katalonije na zatvorske kazne u trajanju od devet do 13 godina.

Kopirati
Drag cursor here to close