Europski parlament

Nagrada Saharov oporbi u Bjelorusiji

Demokratsku oporbu u Bjelorusiji predstavljaju Koordinacijsko vijeće, inicijativa hrabrih žena, te političari i osobe iz civilnog društva.
Vijesti / Svijet | 22. 10. 2020. u 13:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Demokratska oporba u Bjelorusiji dobitnik je Nagrade Saharov 2020. za slobodu mišljenja koju svake godine dodjeljuje Europski parlament, objavio je u četvrtak u Bruxellesu predsjednik EP-a David Sassoli.

Među finalistima za tu prestižnu nagradu, koji su odabrani na zajedničkom sastanku Odbora za vanjske poslove i Odbora za razvoj EP-a 12. listopada, našli su se i aktivisti za zaštitu okoliša iz Hondurasa i nadbiskup Mosula, monsinjor Michaeel Najeeb, koji je spašavao kršćane i ostale skupine, ali i umjetnička blaga, od krvavog pohoda Islamske države.

Dobitnika nagrade izabrala je Konferencija predsjednika koju čine predsjednik Parlamenta David Sassoli i predsjednici klubova zastupnika.

Sassoli je čestitao predstavnicima oporbe u Bjelorusiji na njihovoj hrabrosti, upornosti i odlučnosti i istaknuo da se bore za sve ono što Nagrada Saharov predstavlja.

"Oduprli su se i još se uvijek odupiru puno snažnijem protivniku. Ali oni na svojoj strani imaju nešto što čista sila nikad ne može pokoriti, a to je istina. Stoga vam kažem, dragi dobitnici, ostanite snažni i ne odustajte u svojoj borbi. Znajte da smo uz vas.”, izjavio je Sassoli nakon objave dobitnika.

Demokratsku oporbu u Bjelorusiji predstavljaju Koordinacijsko vijeće, inicijativa hrabrih žena, te političari i osobe iz civilnog društva.

Među njima je Svetlana Tihanovska, koja je bila protukandidat bjeloruskom predsjedniku Aleksandru Lukašenku na predsjedničkim izborima 9. kolovoza.

U toj skupini su i istraživačka novinarka Svetlana Aleksijevič, dobitnica Nobelove nagrade za književnost 2015., zatim Marija Kalesnikova, glazbenica i politička aktivistica te političke aktivistice Olga Kovalkova i Veronika Cepkalo.

U rezoluciji usvojenoj u rujnu Europski parlament osudio je bjelorusku vladu zbog nasilne represije prosvjeda.

Kopirati
Drag cursor here to close