Težnja denuklearizaciji

Nagasaki obilježio 73. godišnjicu atomskog napada

Pokret za mir i nuklearno razoružanje, koji su pokrenuli preživjeli napada atomskim bombama, proširio se svijetom
Vijesti / Svijet | 09. 08. 2018. u 12:41 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nagasaki je u četvrtak obilježio godišnjicu američkog napada atomskom bombom, dok su čelnik Ujedinjenih naroda i gradonačelnik Nagasakija pozvali svjetske vođe da poduzmu konkretne mjere ka nuklearnom razoružanju.   

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres, prvi čelnik Svjetske organizacije koji je posjetio Nagasaki, izjavio je da su strahovanja od nuklearnog rata još prisutna i 73 godine nakon izbacivanja atomskih bombi na Hiroshimu i Nagasaki i da se to nikada ne smije ponoviti. Izrazio je zabrinutost usporavanjem napora na denuklearizaciji, rekavši da postojeće nuklearne sile moderniziraju svoje arsenale. 

''Procesi razoružanja usporeni su i čak su i zaustavljeni. Ovdje u Nagasakiju, pozivam sve zemlje da se obavežu na nuklearno razoružanje i započnu ostvarivati vidljivi napredak što hitnije. Obavežimo se svi da Nagasaki postane posljednje mjesto na zemlji koje je pretrpjelo nuklearno razaranje'', poručio je Guterres publici u Parku mira u Nagasakiju.  


Pokret za mir i nuklearno razoružanje, koji su pokrenuli preživjeli napada atomskim bombama, proširio se svijetom, ali je nezadovoljstvo sporim napretkom na denuklearizaciji dovelo do usvajanja Sporazuma o zabrani nuklearnog oružja u prošloj godini. 

Japan, uprkos činjenici da je jedina zemlja u svijetu izložena atomskim napadima, nije potpisao sporazum zbog svoje osjetljive pozicije američkog saveznika zaštićenog njenim nuklearnim kišobranom. 

Gradonačelnik Nagasakija Tomihisa Taue zatražio je od japanske vlade da učini više na predvođenju nuklearnog razoružanja, posebno u regiji, kako bi pomogao u unaprjeđenju napora na lišavanju Korejskog poluotoka nuklearnog oružja. Također je kazao kako se mještani gradova koji su bili metom atomskog napada nadaju da će da će Sjeverna Koreja biti denuklearizirana. 

Taue je izjavio kako se nada da će japanska vlada iskoristiti priliku da realizira projekat denuklearizacije sjeveroistočne Azije, uključujući Japan i Korejski poluotok. 


Taue je zatražio od Tokija da potpiše sporazum i "ispuni svoju moralnu obavezu prema svijetu ka denuklearizaciji". Kazao je da je više od 300 lokalnih skupština usvojilo rezolucije kojima pozivaju Japan da potpiše i ratificira sporazum. 

Japan pokušava da premosti jaz između nuklearnih i nenuklearnih država kako bi se eventualno ostvario cilj svijeta bez nuklearnog oružja, izjavio je premijer Shinzo Abe, ponavljajući skoro istu frazu iz govora održanog prije tri dana u Hiroshimi. 

Bombardiranje Nagasakija 9. kolovoza 1945. predstavljalo je drugi američki nuklearni napad na Japan i u njemu je ubijeno 70.000 ljudi, tri dana nakon što je u bombardiranju Hiroshime ubijeno 140.000. Nakon toga je uslijedila japanska kapitulacija čime je okončan Drugi svjetski rat, prenosi Associated Press. 

Kopirati
Drag cursor here to close