Na ulicama do slobode: Novi sukobi u Caracasu

Početkom poslijepodneva prosvjednici su pokušali blokirati autoput duž zračne vojne baze La Carlota
Vijesti / Svijet | 01. 05. 2019. u 21:49 Bljesak.info
Kopirati

‘Moramo priznati da jučer nije bilo dovoljno prebjega iz vojsjke’, izjavio je oporbeni čelnik Juan Guaido nakon što njemu i njegovim pristašama u utorak nije pošlo za rukom svrgnuti Nicolasa Madura, piše Hina.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu skupova prigodom Praznika rada u srijedu su izbili novi sukobi između pobornika oporbenog čelnika Juana Guaidoa i snaga reda u Caracasu, dan nakon pokušaja pobune jedne skupine vojnika protiv predsjednika Nicolasa Madura.

Početkom poslijepodneva prosvjednici su pokušali blokirati autoput duž zračne vojne baze La Carlota, od kuda je Juan Guaido u utorak tvrdio da ima podršku skupine vojnika. Prosvjednici su bacali kamenje na snage reda, koje su odvraćale suzavcem.

‘Ostat ćemo na ulicama do postizanja slobode’

Ujedinjeni narodi su upozorili venezuelske vlasti protiv pretjerane uporabe sile protiv prosvjednika. Ovog 1. svibnja, više tisuća osoba je sredinom dana mahalo zastavama i skandiralo protiv predsjednika Madura na 15 točaka u glavnom gradu.

“Jučer su vojnici priznali našeg privremenog predsjednika. Moramo ostati na ulicama”, rekla je Patricia Requena (40).

Na ulicama Caracasa izgoreni automobili podsjećaju na napetosti i sukobe u utorak.

Juan Guaido je pozivao na opći štrajk. “Ostat ćemo na ulicama do postizanja slobode”, jamčio je oporbeni čelnik, kojeg privremenim predsjednikom priznaje pedesetak zemalja, među kojima i Sjedinjene Države.

‘Želimo da sva vojska bude na strani naroda’

Guaido je također priznao da jučer nije imao dovoljnu podršku vojske za svrgavanje Madura, javlja CNN.

“Moramo priznati da jučer nije bilo dovoljno prebjega iz vojskee”, kazao je Guaido.

“Moramo inzistirati na tome da svi pripadnici oružanih snaga budu na istoj strani. Ne želimo konfrontaciju, ne tražimo sukob među braćom. Samo želimo da budu na istoj strani, na strani naroda”, dodao je.

Kopirati