Amerika u Afganistanu

Na rubu pameti: Opijum, laž i milijarde uludu potrošenog novca

"Američki dolari otišli su u izgradnju bolnica koje nisu liječile nijednog pacijenta, u škole koje nisu pohađali studenti i u vojne baze koje su Afganistanci našli beskorisnim i kasnije zatvorili", napisao je The New York Times.
Vijesti / Svijet | 11. 12. 2019. u 08:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Video: HBO dokumentarac o ratu u Afganistanu

Javnost i dalje ne prestaju da šokiraju detalji iz povjerljivih vladinih dokumenata koje je objavio list The Washington Post o besmislu i količini uludo utučenog novca u afganistanski rat.

The Washington Post je povjerljive vladine dokumente objavio nakon trogodišnje sudske bitke, koji otkrivaju kako su u posljednjih skoro dvadeset godina američki predsjednici, vojni i civilni dužnosnici lagali i obmanjivali američku javnost o ratu u Afganistanu, u kojem se potrošilo preko tisuću milijardi američkih dolara (!!) i u kojem je poginulo na desetine tisuća vojnika i civila.

Američka vlada pokušala je zaštititi identitete ogromne većine ispitanih za projekt i prikriti gotovo sve njihove primjedbe.

The New York Times je napravio pregled utrošenog novca, koji u skoro 18 godina rata u Afganistanu iznosi skoro dvije tisuće milijardi dolara, postavljajući pitanje je li on dobro potrošen s obzirom na to da talibani kontroliraju veći dio zemlje, većina Afganistanaca živi u siromaštvu i u društvu gdje se proizvodnja opijuma udvostručila.

Video: Confidential Docs Reveal Truth About Afghan War

Procjenu utrošenog novca New York Times je napravio na osnovu projekta 'Troškovi rata' Univerziteta Brown navodeći kako je većina od ukupno tisuću i po milijardi dolara išla za stvari poput obuke, goriva, oklopnih vozila i objekata.

Iako su američki porezni obveznici podržali napore na obnovi Afganistana koja uključuje održavanje mira i pomoć izbjeglicama, veliki dio novca je, prema određenim inspekcijama, rasipan na programe koji su bili slabo osmišljeni ili uništeni korupcijom.

"Američki dolari otišli su u izgradnju bolnica koje nisu liječile nijednog pacijenta, u škole koje nisu pohađali studenti i u vojne baze koje su Afganistanci našli beskorisnim i kasnije zatvorili", napisao je The New York Times.

Video: Officials misled Americans about war in Afghanistan

List ističe da je na borbu protiv narkotika potrošeno 10 milijardi dolara, prvenstveno za borbu protiv uzgoja opijumskog maka, ali da je danas Afganistan izvor 80 posto globalne proizvodnje nedozvoljenog opijuma. Prema podacima UN-a, to je jedna od najvećih ekonomskih aktivnosti zemlje u kojoj je prije rata, kada su na vlasti bili talibani, opijum bio skoro u potpunosti iskorijenjen.

Za financiranje ratne potrošnje, Sjedinjene Države su se znatno zadužile i platit će više od 600 milijardi dolara kamate na kredite do 2023. Pored više od dvije tisuće milijardi dolara koje je američka vlada potrošila na rat, dugovi i medicinski troškovi plaćat će se još dugo u budućnosti, ocjenjuje The New York Times.

Opširniji tekst možete pročitati na stranicama Radio Slobodna Europa

Video: Među talibanima
Kopirati
Drag cursor here to close