Puške na granici

Na rubu eskalacije: Tko stoji iza oružanog napada na Poljsku?

Naime, Varšava je uvela izvanredno stanje na granici nakon naglog priliva migranata iz zemalja kao što su Afganistan i Irak, koji pokušavaju ući u Poljsku.
Vijesti / Svijet | 03. 11. 2021. u 13:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izvor fotografije: YouTube / Poljska vojska u akciji

Poljsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je kako su neidentificirani neuniformirani pojedinci naoružani dugim cijevima prešli na poljsku teritoriju preko Bjelorusije u ponedjeljak navečer, te je optužila Bjelorusiju za oružani napad na njenu teritoriju.

Naime, Varšava je uvela izvanredno stanje na granici nakon naglog priliva migranata iz zemalja kao što su Afganistan i Irak, koji pokušavaju ući u Poljsku, članicu Europske unije, preko Bjelorusije i u srijedu je pozvala bjeloruskog otpravnika poslova kako bi mu uručila negodovanje zbog ''namjerne eskalacije migrantske krize na njenoj granici''.

''Zamjenik ministra vanjskih poslova Piotr Wawrzyk uputio je oštru osudu protiv povrede poljske državne granice, naglašavajući kako akcije koje su poduzele bjeloruske vlasti u posljednjim tjednima imaju sve izražajnije znake namjerne eskalacije'', navodi ministarstvo u priopćenju.

Ukazao je da Poljska smatra takve akcije neprihvatljivim i neće ih tolerirati, te je zatražio od bjeloruske strane da odmah pojasni incident, dodaje ministarstvo.

Ured bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka nije odgovorio Reutersu na zahtjev za komentarom, te nije mogao ostvariti kontakt s bjeloruskim veleposlanikom u Varšavi, a Europska komisija i Varšava tvrde da priliv migranata upravlja Bjelorusiija kao formu hibridnog rata stvorenog s ciljem pritiska na EU zbog sankcija koje je uvela Minsku dok Bjelorusija to negira.

Kopirati
Drag cursor here to close