Ramuš Haradinaj

Na Kosovu se neće dozvoliti formiranje zajednica kao RS

Kosovo neće dozvoliti formiranje Zajednice nalik Republici Srpskoj
Vijesti / Svijet | 30. 01. 2019. u 20:11 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Tanjug / Ramush Haradinaj

Premijer Kosova, Ramuš Haradinaj, izjavio je danas da Kosovo neće dati svoju teritoriju Srbiji, da neće dozvoliti formiranje Zajednice nalik Republici Srpskoj i istaknuo da Srbiji nudi povratak na kosovsko tržište, a da za uzvrat dobije priznanje, prenosi Radio Slobodna Europa.

Na obilježavanju 22. godišnjice stradanja pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova Zahira Pajazitija, Edmonda Hodže i Hakifa Zejnulahua, on je u Juniku govorio i o dijalogu sa Srbijom i taksi koju je Vlada Kosova uvela na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Što će Kosovo dati za priznanje?

"Traže da se postigne sporazum Kosova i Srbije, to je i u interesu Kosova i to je dobro za nas. Mi smo od međunarodne zajednice tražili pomoć da okončamo ovu situaciju priznanjem. Ali međunarodni predstavnici su nas pitali 'a što ćete vi dati da vas prizna Srbija'", rekao je Haradinaj.

"Ja sam im rekao da 'imamo 20 tisuća žena koje su silovane, imamo 17 tisuća ubijenih civila, neki koji se još uvijek nisu vratili, imamo razorenu ekonomiju – ponudili bi pomirenje, ne kažem da ćemo zaboraviti, ali ćemo se pomiriti", dodao je kosovski premijer.

"Govorili su da to nije dovoljno. Da ne možemo s tim dobiti priznanje. Tako su govorili i kad nisam bio premijer, i kada sam postao premijer. I onda su tražili što treba mi dati, kao na primjer da damo svoje teritorije, sjever gdje su nam rudnici, bogatstvo. I rekli su dajte malo teritorije i priznat će vas, ili neku republiku unutar vaše republike, Zajednicu", istaknuo je.

Shvatio sam, kako je rekao, "da je nemoguće dobiti priznanje, a da ne damo nešto, iako smo dali Ahtisarija iako smo dali prava manjinama“.

Daju tržište

Rekao je da Kosovo nudi Srbiji svoje tržište, a da za uzvrat dobije priznanje.

"Kosovsko tržište vrijedi milijardu eura godišnje. Preko 500 tisuća je na osnovu papira, i isto toliko bez papira. Budžet Kosova je 2,3 milijarde eura, znači to nije mala stvar. Ako žele da im vratimo naše tržište, u redu, kao u modernom svetu, dajemo vam kosovsko tržište, vi nama dajte priznanje. Ne vjerujem da pretjerujem ili da kvarim odnose s nekim našim prijateljem“, rekao je Haradinaj.

Ako Kosovo "otvori svoja vrata Srbiji" 120 dana, što je predložio predsjednik Skupštine, onda ne mora da se ponovo uvodi taksa, jer ona neće imati vrijednost budući da velika roba može da uđe na Kosovo u tom periodu, rekao je on.

"Bitno je da budemo iskreni s našim prijateljima, s Amerikom i Europom, da im kažemo zašto sve ovo radimo. Kada smo bili mi u pitanju i kada smo se plašili od Specijalnog suda, pokušali smo da oborimo zakon u Skupštini, i ja sam isto to htio da uradim", podsjetio je Haradinaj.

"Tada nas nije interesiralo kada su Amerikanci govorili da to znači nož u leđa. Tada nas nije interesiralo za prijateljstvo, a bili smo isti ljudi, Hašim, Kadri, Ramuš. Pet para nismo dali jer se radilo o nama i uopće se nismo sekirali što ćemo ugroziti partnerstvo. A sada, kada je potrebno priznanje, neće da ugroze partnerstvo“, poručio je premijer Kosova.

Kopirati
Drag cursor here to close