Granice zatvorene

Na Kosovu i dalje napeto, EU poziva na smirivanje strasti

Ovo je već treći dan prosvjeda Srba nezadovoljnih odlukom Prištine da uvede probne tablice za sva vozila koja ulaze na teritoriju Kosova iz Srbije.
Vijesti / Svijet | 23. 09. 2021. u 07:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Situacija na sjeveru Kosova i dalje je napeta. Kako javljaju mediji iz Srbije, specijalne jedinice Rosu i dalje su na graničnim prijelazima.

Ovo je već treći dan prosvjeda Srba nezadovoljnih odlukom Prištine da uvede probne tablice za sva vozila koja ulaze na teritoriju Kosova iz Srbije.

Njihov zahtjev je da se Rosu povuče i da se nastave pregovori o rješavanju ovog problema.

Premijer Kosova Albin Kurti kazao je danas da Kosovo treba ukinuti probne tablice, ali da takvu odluku mora donijeti i Srbija, koja već duže vrijeme vozačima s kosovskim tablicama daje srbijanske prilikom ulaska u Srbiju.

Europska unija (EU) pozvala je na smanjenje napetosti u regiji povodom događanja na Kosovu.

Visoki predstavnik Europske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell u izjavi o situaciji na sjeveru Kosova naveo je da je EU pozvala na hitnu deeskalaciju tenzija u regiji.

Borrell, koji je upozorio da se izbjegnu provokacije i jednostrani koraci u regiji, zatražio je od beogradske i prištinske administracije da rade na spriječavanju eskalacije napetosti i da uspostave mirno okruženje u okviru procesa dijaloga koji se vodi uz pomoć EU.

Naveo je da je u interesu svih da se osigura sloboda putovanja koja će poboljšati svakodnevni život ljudi.

Kopirati
Drag cursor here to close