lani, 3.100 stranih državljana

Na Jadranu sve češći napadi na turiste

Posljednji u nizu je i splitski slučaj gdje je zbog krivo upućenog pogleda njegovoj djevojci još uvijek nepoznati mladić pokušao odgristi uho francuskom turistu. Policija i dalje traga za napadačem.
Vijesti / Svijet | 31. 07. 2019. u 09:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Napadi na turiste diljem Jadranske obale pune stupce crne kronike.

Posljednji u nizu je i splitski slučaj gdje je zbog krivo upućenog pogleda njegovoj djevojci još uvijek nepoznati mladić pokušao odgristi uho francuskom turistu. Policija i dalje traga za napadačem.

Zbog jednog pogleda, dakle, mladić je umalo ostao bez uha koje mu je pokušao odgristi dečko djevojke.

"Nakon liječničke obrade pušten je iz bolnice i utvrđeno je da je zadobio lakšu tjelesnu ozljedu", kaže Antonela Lolić iz PU Splitsko-dalmatinske, prenosi N1.

Za napadačem i dalje tragaju te mole za pomoć ako imate bilo kakvu informaciju.

Novinske stupce punilo je i okrutno ubojstvo mladog njemačkog turista u Puli kojeg je 32-godišnji Zagrepčanin usmrtio ubodom u srce. U Puli kažu kako intenzivno rade na povećanju sigurnosti svojih gostiju. Stopu nasilja nadaju se smanjiti većim ovlastima.

"Implementirali smo sve odredbe zakona koje dozvoljavaju veće nadležnosti komunalnim redarima i mislimo da će to biti velika pomoć u tom smislu", kaže Elena Puh Belci, zamjenica gradonačelnika Pule.

Statistike kažu kako je u prošloj godini više od 3100 stranih državljana bilo žrtvama kaznenih djela. S druge strane, turisti su u prošloj godini počinili gotovo 1600 raznih kaznenih djela.

Sociolog Ivan Modrušan ovakve napade pojašnjava na sljedeći način.

"Kada se naši ljudi, a naravno i stranci, budu ponašali u skladu s pravilima dobrog odgoja, odnosno s pravilima nemoj drugom raditi to što ne želiš da drugi radi tebi, onda će definitivno biti manje ovakvih situacija", kaže Modrušan.

Prije tjedan dana neuspješni pokušaj pljačke na Bačvicama završio je kobno za mladog Francuza, 22 -godišnji razbojnik zario mu je nož u prsa. Policija je ekspresno brzo odradila svoj posao.

"Po dovršenom krim istraživanju priveli smo ga pritvorskom nadzorniku uz kaznenu prijavu zbog postojanje sumnje u počinjenje kaznenog djela razbojnička krađa i teško ubojstvo u pokušaju", kaže Antonela Lolić iz PU Splitsko-dalmatinske.

Ako mu se dokaže krivnja, prijeti mu i do deset godina zatvora. Iz Splitske policijske uprave uvjeravaju kako na području Splita tek jedan od 4000 tisuće turista postaje žrtva nekog kaznenog djela te da razloga za paniku nema, piše Dnevnik.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close