Zapad u konstantnom rastu

Na istoku Njemačke rekordno nizak broj stanovnika

Prema povijesno-ekonomskoj studiji instituta Ifo, 1905. je na području nekadašnje Zapadne Njemačke živjelo oko 32 milijuna stanovnika a u istočnom dijelu oko 13 milijuna.
Vijesti / Svijet | 12. 06. 2019. u 15:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U istočnim dijelovima Njemačke, području nekadašnje Njemačke Demokratske Republike (DDR), broj stanovnika je na rekordno niskoj razini dok je istodobno na zapadu zemlje u konstantnom rastu, proizlazi iz studije instituta Ifo objavljene u srijedu.

 ''Na istoku Njemačke živi onoliko ljudi koliko ih je živjelo na početku 20. stoljeća dok na zapadu broj stanovnika konstantno raste'', rekao je autor studije Felix Roesel.

Prema povijesno-ekonomskoj studiji instituta Ifo, 1905. je na području nekadašnje Zapadne Njemačke živjelo oko 32 milijuna stanovnika a u istočnom dijelu oko 13 milijuna.

Više od jednog stojeća kasnije broj stanovnika na zapadu više se nego udvostručio na 68,7 milijuna dok je na istoku ostao gotovo isti s 13,9 milijuna.

„Trend sve veće razlike u broju stanovnika se nije zaustavio ni nekoliko mjeseci uoči 30. godišnjice njemačkog ujedinjenja“, rekao je Roesel, prenosi HINA.

Studija kao razlog neravnomjernom razvoju broja stanovnika na zapadu i istoku Njemačke navodi tri čimbenika.

Prvi je egzodus stanovnika koji je počeo osnivanjem DDR-a 1949. a okončan gradnjom Berlinskog zida 1961. Zatim izostanak dolaska mladih radnika iz inozemstva u šesdesetim i sedamdesetima te na kraju i migracija u smjeru zapada nakon pada Berlinskog zida 1989.

„Njemačka podjela i 30 godina nakon ujedinjenja još uvijek utječe na razvoj istoka i zapada i to se ne percipira dovoljno ozbiljno u javnosti“, rekao je Roesel.

On je ukazao na to da su od egzodusa stanovnika u najgoroj mjeri pogođena ruralna područja istočne Njemačke ali i gradovi.

„Da se broj stanovnika na istoku razvijao kao i na zapadu, Leipzig i Dresden bi danas brojali preko milijun stanovnika. Ovako su upola manji“, zaključio je Roesel na predstavljanju studije.

Kopirati
Drag cursor here to close