Pronađeno rješenje

Na Bleiburg samo s vjerskim obilježjem

Počasni bleiburški vod u priopćenju je pozvao Hrvate iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i cijeloga svijeta da dođu na Bleiburško polje i na taj način pokažu neslomljivu privrženost uspomeni na žrtve Bleiburga i Križnog puta, prenosi Hina.
Vijesti / Svijet | 12. 03. 2019. u 21:36 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon potrebnih konzultacija s Hrvatskom biskupskom konferencijom (HBK) kao suorganizatorom u liturgijskom dijelu i Hrvatskim saborom kao pokroviteljem komemoracije na Bleiburgu te mjerodavnim austrijskim vlastima zaduženim za njezino odobravanje i nadzor te potporu prilikom provedbe, iz Počasnoga bleiburškog voda (PBV) izvijestili su u utorak da je pronađeno rješenje kako je i planirano - da se  u subotu, 18. svibnja na Bleiburškom polju održi komemoracija s vjerskim obilježjem.

Počasni bleiburški vod u priopćenju je pozvao Hrvate iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i cijeloga svijeta da dođu na Bleiburško polje i na taj način pokažu neslomljivu privrženost uspomeni na žrtve Bleiburga i Križnog puta, prenosi Hina.

Istodobno, Počasni bleiburški vod pozvao je sve štovatelje uspomene na bleiburške žrtve i žrtve Križnog puta koji namjeravaju u svibnju doći na Bleiburško polje da se pridržavaju svih normi ponašanja na vjerskom skupu, zakona i  propisa austrijske države te uputa PBV-a o kojima će, kao i svake godine, pravodobno i detaljno izvijestiti.

U povodu 74. obljetnice bleiburške tragedije, a vezano za odluku biskupijskog administratora Biskupije Gurk u Klagenfurtu o neizdavanju odobrenja Hrvatskoj biskupskoj konferenciji da jedan od hrvatskih biskupa predvodi  misno slavlje, iz Počasnog bleiburškog voda istaknuli su da u cijelosti podupiru izjavu HBK kao odgovor na spomenutu odluku te izražava zahvalnost hrvatskim biskupima na čelu s predsjednikom HBK mons. Želimirom Puljićem, nadbiskupom zadarskim, na dosadašnjoj suradnji na obilježavanju te velike tragedije hrvatskog naroda, s uvjerenjem da će se to obilježavanje nastaviti bez obzira na potpuno neočekivane probleme izazvane odlukom biskupijskog administratora Biskupije Gurk u Klagenfurtu.

Počasni bleiburški vod u priopćenju, koje je potpisao voditelj Predstavništva u Republici Hrvatskoj Bože Vukušić, također je zahvalio Hrvatskom saboru s njegovim predsjednikom Gordanom Jandrokovićem na čelu na pokroviteljstvu nad komemoracijom te na sufinanciranju njezine pripreme i provedbe, a posebice na razumijevanju i potpori u novonastaloj situaciji.

Kopirati
Drag cursor here to close