Blokirani svi ulazi u Stari grad u Jeruzalemu

Muslimanski vjernici ozlijeđeni tijekom obilaska džamije Al-Aqse

Na stotine izraelskih vojnika raspoređeno je u Stari grad i okolne ulice, što je prinudilo Palestince da zatvore svoje radnje kako bi omogućili marš doseljenika.
Vijesti / Svijet | 03. 06. 2019. u 11:55 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Wafa / Blokirani svi ulazi u Stari grad u Jeruzalemu

Izraelske okupacijske vlasti u nedjelju navečer blokirale su sve ulaze u Stari grad u Jeruzalemu, pored nekoliko okolnih ulica, kako bi osigurale marš izraelskih doseljenika. 

Na stotine izraelskih vojnika raspoređeno je u Stari grad i okolne ulice, što je prinudilo Palestince da zatvore svoje radnje kako bi omogućili marš doseljenika. 

''Brojni muslimanski vjernici povrijeđeni su u akcijama izraelskih snaga koje su pratile desetke židovskih fanatika koji su izvodili provokativni obilazak svete džamije Al-Aqsa u istočnom Jeruzalemu'', javio je dopisnik palestinske novinske agencije Wafa iz Jeruzalema. 

Oko 400 židovskih fanatika predvođenih Ehudom Glickom, tvrdokornim rabinom i članom Knesseta, ušlo je u objekt svetog mjesta u nedjelju rano ujutro prije nego što su se policajci sukobili s vjernicima koji su uzvikivali "Allahu Akbar" kako bi izrazili svoj gnjev zbog ulasku doseljenika u jedno od najsvetijih mjesta islama. 

Izraelski policajci fizički su napali vjernike koji su se zabarikadirali, a neke su uhitili i druge su proganjali kroz prostorije objekta, prije nego što su ih napali suzavcem i bombama za ošamućivanje.  

Izraelska policija rijetko je dopuštala židovske molitve u Al-Aqsi tijekom posljednjih 10 dana Ramazana kada se deseci tisuća muslimana okupljaju u svetom mjestu radi obavljanja molitve. 

Tvrdokorne židovske organizacije pozvale su svoje pristalice da organiziraju provokativne obilaske Al-Aqse, trećeg najsvetijeg mjesta islama,  kako bi obilježili ono što Izraelci nazivaju reintegracijom Jeruzalema.

Kopirati
Drag cursor here to close