Eskalacija sukoba

Više mrtvih na granicama Venezuele

Brazilski informativni portal G1 prenosi da su još tri osobe poginule na granici Venecuele i Brazila.
Vijesti / Svijet | 24. 02. 2019. u 11:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nekoliko osoba je poginulo, a stotine su ozlijeđene u sukobu prosvjednika i vojske na granicama Venezuele. Socijalistički režim i dalje odbija humanitarnu pomoć, a Washington najavljuje ''mjere“.

Brazilski informativni portal G1 prenosi da su još tri osobe poginule na granici Venezuele i Brazila. Pozivajući se na medicinsko osoblje u Venezueli, taj portal piše da su oni stradali od vatrenog oružja u pograničnom gradu Santa Elena de Ujaren, a da je trinaest osoba ozlijeđeno i prebačeno u Brazil na liječenje.

To se navodno dogodilo u noći s petka na subotu kada su prosvjednici pokušali ukloniti barikade koje je na cestu postavila vojska. Demonstranti su, prenosi portal dalje, zapalili zgradu koju koristi vojska na što je odgovoreno suzavcem. Ti navodi se za sada ne mogu neovisno provjeriti.

U petak su na granici dvije južnoameričke zemlje stradale dvije osobe u sukobu s venezuelanskom vojskom. Socijalistički predsjednik Nicolas Maduro je u četvrtak naredio zatvaranje granice s Brazilom, kao što je ranije učinio s Kolumbijom, kako bi blokirao konvoje humanitarne pomoći pri ulasku u zemlju.

Madurov režim negira očiglednu humanitarnu krizu i vidi humanitarnu pomoć kao neku vrstu trojanskog konja kojemu je cilj podriti njegovu vlast. Stoga je Maduro prekinuo diplomatske odnose s Kolumbijom nazivajući tamošnju vlast ''fašističkom" i optužujući je za ''agresiju". Diplomatskom osoblju susjedne zemlje dana je 24 sata da napusti Venezuelu.

Prethodno je četrnaest kamiona s humanitarnom pomoći iz Kolumbije upućeno na različite granične prijelaze ka Venezueli. Prosvjednici su uspjeli probiti barikade na dva pogranična mosta nakon čega je policija reagirala suzavcem. U sukobu prosvjednika i vojske ozlijeđeno je blizu 300 osoba. Zapaljena su najmanje dva kamiona koja su dospjela na teritorij Venezuele.

Kolumbijski ministar vanjskih poslova Carlos Holmes Truhillo je zatim potvrdio da je Kolumbija povukla kamione, osim onih koji su uništeni na teritoriji Venezuele. Truhillo tvrdi da je samo u subotu preko 60 venezuelanskih vojnika i časnika dezertiralo i prešlo u Kolumbiju. Na društvenim mrežama se pojavio snimak jednog časnik kako preko megafona govori da će se priključiti ''borbi za slobodu" i prihvatiti amnestiju koju nudi oporba.

Na tu kartu igra samoproglašeni prelazni predsjednik Juan Guaido koji uporno poziva vojsku da ''stane na ispravnu stranu povijesti". Guaido je nakon nasilnih sukoba na granicama putem Twittera obznanio da će pozvati međunarodnu zajednicu da ''drži sve opcije na stolu" kako bi Venecuela bila ''oslobođena". Upravo je Guaido pozvao svoje pobornike da se u subotu okupe na graničnim prijelazima i osiguraju prolaz humanitarnoj pomoći.

Američki ministar vanjskih poslova Mike Pompeo je na istoj društvenoj mreži osudio ''napade na civile u Venecueli od strane Madurovih batinaša" te najavio da će Sjedinjene Američke Države „poduzeti mjere". „Sada je vrijeme za djelovanje kako bi se podržale potrebe očajnog venezuelanskog naroda."

Juan Guaido, predsjednik Skupštine u kojoj oporba ima većinu, proglasio se prijelaznim predsjednikom u januaru nakon čega ga je priznalo pedesetak zemalja uključujući susjednu Kolumbiju, SAD, Njemačku velik dio članica EU-a pa i Hrvatska. Rusija, Kina, Turska i Srbija izrazile su podršku Nicolasu Maduru, prenio je Radio Deutsche Welle.

Kopirati
Drag cursor here to close