Restrikcije

Moskva planira pooštriti mjere

Predsjednik Vladimir Putin naredio je da se restriktivne mjere koje uključuju neradne dane, nastave do 11. svibnja, kad zemlja završava sa slavljem Praznika rada i Dana pobjede.
Vijesti / Svijet | 02. 05. 2020. u 17:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusija je u subotu prijavila 9.623 nova slučaja zaraze koronavirusom, dosad najviši dnevni broj od početka pandemije u kojoj su ukupno zaražene 124.054 osobe, uglavnom u glavnom gradu Moskvi gdje gradonačelnik prijeti smanjiti broj putnih propusnica.

Broj smrtnih slučajeva diljem zemlje narastao je na 1.222 nakon što je u protekla 24 sata umrlo 57 ljudi, rekao je ruski stožer za koronavirus poslije revidiranja broja zaraženih od prethodnog dana, prenosi Hina.

Rusija je od kraja ožujka bila u djelomičnoj karanteni koja je donesena zbog suzbijanja zaraze koronavirusa. U Moskvi, ljudi koji nisu nabavili posebnu dozvolu za slobodno kretanje, mogu napustiti svoje domove samo zbog odlaska u kupnju, šetanja psa ili bacanja smeća.

Predsjednik Vladimir Putin naredio je da se restriktivne mjere koje uključuju neradne dane, nastave do 11. svibnja, kad zemlja završava sa slavljem Praznika rada i Dana pobjede.

Usprkos relativno niskom broju zaraženih i smrtnih slučajeva u usporedbi s SAD-om, Italijom i Španjolskom, koje je najsnažnije pogodila zaraza, epidemija u Rusiji još nije dosegnula svoj vrhunac.

Moskovski gradonačelnik Sergej Sobjanin apelirao je u subotu na Moskovljane da se nastave samoizolirati. Rekao je da broj kritično bolesnih pacijenata raste, no ne po najgorem scenariju.

"Međutim, jasno je da je prijetnja u porastu", rekao je na svome blogu.

Sobjanin je rekao televiziji Rossiya-1 da moskovske vlasti mogu srezati broj digitalnih propusnica za putovanje po gradu ako se situacija pogorša.

Premijer Mihail Mišustin, drugi najvažniji dužnosnik u zemlji nakon Putina, rekao je predsjedniku u četvrtak da je pozitivan na koronavirus te da privremeno silazi s dužnosti kako bi se oporavio.

Prvi potpredsjednik vlade, Andrej Belousov, trenutačno obnaša dužnost premijera, prenosi Hina.

U petak, još jedan član ruske vlade, ministar građevinarstva Vladimir Jakušev, izjavio je da mu je dijagnosticiran virus i da će se liječiti u bolnici. Dmitrij Volkov, jedan od njegovih zamjenika, također je pozitivan, reklo je ministarstvo.

Kopirati
Drag cursor here to close