Poljski premijer

Morawiecki: Macronovi komentari o NATO-u su 'opasni'

Macron je prošli tjedan izjavio za magazin The Economist da je NATO "klinički mrtav", navodeći nedostatak suradnje sa SAD-om i sve veću američku nepredvidivost u vrijeme vladavine predsjednika Donalda Trumpa.
Vijesti / Svijet | 11. 11. 2019. u 11:59 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kritičke izjave francuskog predsjednika Emmanuela Macrona prema NATO-u su "opasne", izjavio je poljski premijer Mateusz Morawiecki u intervjuu objavljenom u nedjelju navečer u Financial Timesu.

Macron je prošli tjedan izjavio za magazin The Economist da je NATO "klinički mrtav", navodeći nedostatak suradnje sa SAD-om i sve veću američku nepredvidivost u vrijeme vladavine predsjednika Donalda Trumpa. Francuski čelnik također je izrazio sumnju u sigurnosnu maksimu vojnog saveza pod američkim vodstvom da će napad na jednu od njegovih članica biti smatran napadom na sve.

NATO je "najvažniji savez u svijetu kad je riječ o zaštiti slobode i mira", a Macronovo propitivanje mogu li njegove članice biti u stanju da se međusobno brane je "opasno", izjavio je Morawiecki za FT.

''Mislim da sumnje predsjednika Macrona mogu navesti ostale saveznice da se zapitaju drži li se Francuska svojih obveza. Nadam se da još možemo računati na Francusku da ispunjava svoje obveze '', navode novine izjavu Morawieckog.

''Francuska ulaže manje od dva posto BDP-a (u vojsku) i mislim da se vrijedi zapitati zašto određeni aspekti NATO-a ne izgledaju onako kako želimo. I tu nije riječ o nedovoljnoj američkoj predanosti alijansi, nego o nedovoljnom reciprocitetu od strane nekih europskih saveznica'', kazao je.

Francuska tradicionalno ima ambivalentnu ulogu u NATO-u, ne sudjeluje u strateškom vojnom planiranju od 1966. do 2009. godine unatoč činjenici da je među osnivačima Sjevernoatlantskog saveza. Macronovi komentari - mjesec dana uoči summita NATO-a u Londonu 4. prosinca - ipak su neočekivani, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close