Intermedijacija

Moon traži brzi nastavak pregovora Washingtona i Pyongyanga

Moon je izjavio da će Seul nastaviti s međukorejskim angažmanom unutar okvira međunarodnih sankcija protiv Sjevera uvedenih na američku inicijativu.
Vijesti / Svijet | 04. 03. 2019. u 12:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in izjavio je u ponedjeljak da će Seul aktivno pokušavati da pregovore o nuklearnom programu Sjeverne Koreje između Washingtona i Pyongyanga brzo vrati u normalni kolosijek.

Moon je dao te komentare dok je predsjedavao sastankom Vijeća za nacionalnu sigurnost u Seulu na kome je raspravljano o južnokorejskoj diplomatskoj strategiji nakon propasti drugog summita između američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog vrhovnog vođe Kim Jong Una prošlog tjedna u Vijetnamu, a koji je prebacio pritisak na Moona da ponovo radi na napretku u mirovnom procesu.

Moon je žestoko lobirao za obnovu diplomatskih napora između Washingtona i Pyongyanga nakon napetosti iz 2017. godine zbog nuklearnih proba Sjevera i Trumpovih prijetnji da će sručiiti "vatru i bijes" na Sjever.

Neki eksperti tvrde, međutim, da je propast summita u Hanoyu povećala sumnje u iskreni interes Kima da odustane od nuklearnog oružja i u Moonovu ulogu posrednika.

''Nadamo se da će obje zemlje nastaviti dijalog i da će se njihovi čelnici opet ubrzo sastati kako bi postigli sporazum koji ovaj put nije bio dogovoren'', izjavio je Moon na sastanku u predsjedničkoj Plavoj kući, kome su nazočili premijer, čelnik obavještajne službe i ministri vanjskih poslova, obrane i međukorejske uaradnje.

''Pregovori o Sjevernoj Koreji na kraju će dovesti do sporazuma. Nikada nije poželjan vakuum u dijalogu, kao ni prepreke ili odgode'', kazao je on, tražeći od južnokorejskih dužnosnika da pronađu puteve da Washington i Pyongyang mogu približiti svoje stavove.

Moon je izjavio da će Seul nastaviti s međukorejskim angažmanom unutar okvira međunarodnih sankcija protiv Sjevera uvedenih na američku inicijativu.

Moon je odredio kao prioritet stabiliziranje bilateralnih odnosa sa Sjeverom i pokretanje širokih pregovora o nuklearnom programu Sjevera između Washingtona i Pyongyanga, tvrdeći da bi međukorejsko pomirenje pokrenulo proces denuklearizacije.

Njegov poziv na djelimično ukidanje sankcija u zamjenu za nuklearno razoružanje izazvao je, međutim, nesuglasice s Washingtonom, koji smatra ekonomski pritisak glavnim sredstvom bavljenja s Pyongyangom, prenosi Associated Press.

Kopirati
Drag cursor here to close