Karantena pri povratku

Mogli biste ovaj Božić proslaviti bez rodbine iz Austrije

Prema pisanju medija, svi koji budu ušli u Austriju iz država koje imaju više od 100 novozaraženih na 100.000 stanovnika na tjedan dana morat će u obveznu desetodnevnu karantenu.
Vijesti / Svijet | 02. 12. 2020. u 10:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Austrijska vlada planira da, za vrijeme božićnih blagdana, uvede pooštrene mjere za ulazak u zemlju, što bi moglo spriječiti i našu dijasporu da putuje u državu.

Prema pisanju medija, svi koji budu ušli u Austriju iz država koje imaju više od 100 novozaraženih na 100.000 stanovnika na tjedan dana morat će u obveznu desetodnevnu karantenu, javlja Tanjug.

Ta mjera pogodila bi povratnike iz svih susjednih zemalja Austrije, ali prije svega one sa Zapadnog Balkana i Turske, odakle su porijeklom najveće migrantske zajednice.

Ova mjera trebalo bi stupiti na snagu pred katolički Božić i trajala bi najmanje do 10. siječnja.

Osobe koje se vrate iz zemalja koje važe kao rizične, moći će, prema namjerama vlade, "osloboditi se" karantene negativnim PCR testom, ali najranije nakon pet dana izolacije.

Uz to Austrija će uvesti i oštrije kontrole na svim granicama i aerodromima.

Ova mjera ima za cilj da se odvrate prije svega stanovnici Austrije porijeklom s Balkana i Turske od odlaska tijekom božićnih praznika na odmor u domovinu.

Prije svega zbog Srba, mjera austrijske vlade najvjerojatnije će trajati do nakon pravoslavnog Božića.

Ukazuje se da karantena za povratnike iz rizičnih regija ne može biti opravdanje za nedolazak na posao nakon isteka slobodnih dana, navodi bečki dnevnik “Kurir”.

Time bi osobe koje se odluče da ipak otputuju u domovinu morale prilagoditi dužinu boravka slobodnim danima koje su dobili na poslu, ali uz uzimanje u obzir obveznog desetodnevne karantene, odnosno najmanje pet dana izolacije uz skupi PCR test koji bi morali uraditi u Austriji.

Ukoliko se ne budu mogli na vrijeme javiti na posao prijete im radno-pravne posljedice.

Iz krugova vlade ističu da ta mjera treba spriječiti treći val infekcije, odnosno krah zdravstvenog sustava Austrije.

Ministarstvo unutarnjih poslova Austrije ukazuje da je Turska krajem studenog imala više od 31.000 novozaraženih, a Srbija više od 6.000, pri čemu je nedjeljni broj po 100.000 stanovnika u Srbiji bio na 711.

Kopirati
Drag cursor here to close