Dati priliku svima

Mogherini uoči posjete Balkanu: Perspektiva članstva važi za sve države regije

Mogherini je istaknula da je postignuta suglasnost da treba pružiti kredibilitet europskom putu svih država regije.
Vijesti / Svijet | 16. 04. 2018. u 21:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Kontinuirani rad sa zapadnim Balkanom je interes Europske unije i država članice'', rekla je večeras Federica Mogherini, visoka predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost Europske unije nakon zasjedanja Vijeća za vanjske poslove u Luxembourgu.

Šefovi diplomacija EU danas su osim situacije u Siriji i Iranu, tijekom ručka, razgovarali i o pripremama za summit EU-Zapadni Balkan koji će biti održan u Sofiji u svibnju.

Mogherini je istaknula da je postignuta suglasnost da treba pružiti kredibilitet europskom putu svih država regije. 

- Imali smo vrlo opširnu diskusiju o zapadnom Balkanu i o pripremama za samit u Sofiji u maju ove godine. Jasno je izražena podrška strategiji proširenja koju je predložila Evropska komisija – poručila je Mogherini. 

Ona sutra započinje balkansku turneju u kojoj će posjetiti države regije izuzev BiH i Kosova, a uporedo s objavom izvještaja o napretku svih država koje su u procesu proširenja. No, Mogherini je večeras rekla kako predanost EU i perspektiva za članstvo važi za sve države. 

- Izražavamo svoju jasnu predanost i angažiranost u regiji u cijelini, u odnosu na svih šest država te perspektivu za proširenje – poručila je Mogherini.

Kopirati
Drag cursor here to close