Težnja sudanskog naroda

Mogherini: Predaja vlasti civilnoj prelaznoj vladi

Po njenim riječima, stanovnici Sudana su mjesecima mirno i odlučno tražili promjene.
Vijesti / Svijet | 12. 04. 2019. u 10:40 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini poručila je da samo vjerodostojan politički proces može ispuniti težnje sudanskog naroda, priopćeno je iz njenog ureda. 

Po njenim riječima, stanovnici Sudana su mjesecima mirno i odlučno tražili promjene.  

''Kako je istaknuo predsjedavajući Komisije Afričke unije, vojno vijeće ne daje ove odgovore i krši principe Povelje Afričke unije. Samo vjerodostojan i inkluzivan politički proces može ispuniti težnje sudanskog naroda i dovesti do političkih i ekonomskih reformi koje ova zemlja treba. To se može postići jedino brzom predajom vlasti civilnoj prelaznoj vladi. U tom procesu svi moraju ostati mirni i krajnje uzdržani'', navedeno je u priopćenju. 

Sudanska vojska objavila je u četvrtak da je preuzela vlast u zemlji, te da je bivši predsjednik Omar al Bashir uhićen. Ministar odbrane Avad Ibn Auf rekao je u obraćanju naciji da je proglašeno izvanredno stanje koje će trajati tri mjeseca, da je ustav stavljen izvan snage te da će iduće dvije godine zemlju voditi 'vojno prelazno vijeće', te da je Al Bashir premješten na 'sigurno mjesto'.

Kopirati
Drag cursor here to close