Mladićeva obrana koštat će najmanje 2,5 milijuna eura

Vijesti / Svijet | 07. 06. 2011. u 08:18 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Obrana Ratka Mladića pred Haškim sudom stajat će najmanje 2,5 milijuna eura, piše Press, a beogradske Novosti javljaju kako bi se Mladićevu timu trebao pridružiti i profesor prava Aleksandar Mezjajev, najveći ruski ekspert za Haški sud.

- Još ništa ne mogu potvrditi jer nije službeno odlučeno. Pričekajmo konačnu odluku, izjavio je Mezjajev koji je bio u odboru za obranu Slobodana Miloševića i Vojislava Šešelja.

Ako se Ratko Mladić odluči za odvjetnika sa službene liste, samo iz proračuna suda trebalo bi biti potrošeno oko 2.000.000 eura, piše Press. No, vrlo vjerojatno će biti neophodno još pola milijuna eura, tvrde haški odvjetnici.

Pravni stručnjaci i odvjetnici koji su branili optuženike u Haagu kažu kako će novac za proces biti osiguran iz proračuna suda i drugih izvora i ističu da će točan iznos ovisiti o tome koliko će članova imati Mladićev odvjetnički tim i koliko će njihovih suradnika biti angažirano na terenu.

Miloš Šaljić, odvjetnik obitelji Mladić, tvrdi da su još uvijek u tijeku razgovori o tome tko bi mogao biti u timu obrane Ratka Mladića, ali da za sada još uvijek ne može govoriti o imenima. Nije želio govoriti ni o načinima financiranja Mladićeve odbrane. Šaljić je kazao i kako je Srbija Mladiću uplatila zaostale mirovine koje nisu isplaćivane od decembra 2005. godine.

Miodrag Stojanović, odvjetnik iz Bijeljine koji već godinama zastupa optuženike pred Haškim sudom, kazao je za Press da bi na Mladićevu obranu, ako se on odluči za odvjetnika sa službenog popisa, samo iz proračuna suda trebalo biti potrošeno blizu 2 milijuna eura.

Mladićeva obrana će vjerojatno biti financirana i iz Fonda za pomoć osumnjičenima i optuženima za ratne zločine. Vlada Republike Srpske je najavila da će u taj fond uplatiti 100.000 KM.

Kopirati
Drag cursor here to close