WHO

Mjere ukidati polako i kontrolirano

Ublažavanje restrikcija ovaj tjedan počinje u Austriji i u Španjolskoj, a i u Sloveniji neke tvrtke, obrti i trgovine od utorka nastavljaju rad.
Vijesti / Svijet | 13. 04. 2020. u 20:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je u ponedjeljak kako bi europske zemlje koje namjeravaju ublažavati restrikcije uvedene u cilju sprječavanja širenja koronavirusa to trebale činiti "polako i kontrolirano".

"Restriktivne mjere moraju se ukidati polako i kontrolirano", rekao je direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) na virtualnoj press konferenciji iz Ženeve, dodajući da se zemlje moraju voditi prije svega zaštitom ljudskog zdravlja.

Ublažavanje restrikcija ovaj tjedan počinje u Austriji i u Španjolskoj, a i u Sloveniji neke tvrtke, obrti i trgovine od utorka nastavljaju rad.

U Njemačkoj su vodeći znanstvenici predložili vladi postupno ukidanje mjera, uključujući ponovno otvaranje škola, vrtića, restorana i trgovina te ukidanje zabrane putovanja.

WHO je u petak upozorio da bi preuranjeno ukidanje restriktivnih mjera moglo dovesti do "fatalnog povratka" epidemije ako se naglu ukinu mjere izolacije

"Znamo da se u nekim zemljama broj udvostručuje svaka 3 ili 4 dana. Dok covid-19 brzo raste, pada puno sporije", pojasnio je Tedros Adhanom Ghebreyesus.

On je istaknuo i da je koronavirus deset puta smrtonosniji od virusa koji je izazvao svinjsku gripu (H1N1) a pojavio se 2009. u Meksiku.

"Prikupljeni podaci iz više zemalja daju jasniju sliku o ovom virusu, njegovom ponašanju, načinu da se zaustavi. Znamo da se covid-19 brzo širi i znamo da je smrtonosan: 10 puta smrtonosniji od pandemije gripe 2009.", rekao je.

Od koronavirusa je dosad zaraženo preko 1,883.000 a umrlo je 117.569 ljudi.

Ocijenio je da će za potpuni prekid lanca zaraze koronavirusom biti potrebno "sigurno i učinkovito cjepivo".

"Era globalizacije znači da će se rizik ponovnog pojavljivanja covida-19 nastaviti. Na kraju, otkrivanje i distribucija sigurnog i učinkovitog cjepiva bit će potrebni kako bi se u potpunosti prekinula transmisija", naglasio je šef WHO-a.

On je također istaknuo da zemlje moraju naći ravnotežu između mjera borbe protiv covida-19 i i protiv drugih bolesti što bi moglo doći u pitanje "zbog preopterećenih zdravstvenih sustava".

Direktor WHO-a izrazio je i uvjerenost da će SAD nastaviti financirati tu organizaciju unatoč kritikama američkog predsjednika Donalda Trumpa i njegovih prijetnji da bi mogao "srezati" uplate SAD-a u proračun WHO-a.

"Ono što znam jest da on daje potporu i nadam se da će se nastaviti financirati WHO-a. Odnos koji imamo je vrlo dobar i nadamo se da će se tako i nastaviti", prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close