Istražuje se novi slučaj

Misteriozna bolest ponovno u Bijeloj kući

Jedan slučaj dogodio se blizu velikog ovalnog travnjaka na južnoj strani Bijele kuće kada je jednom čelniku iznenada pozlilo.
Vijesti / Svijet | 18. 05. 2021. u 09:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bijela kuća još istražuje slučajeve misteriozne bolesti nakon što su krajem prošle godine dva dužnosnika u Washingtonu doživjela iznenadne simptome slične onima sindroma Havana.

Jedan slučaj dogodio se blizu velikog ovalnog travnjaka na južnoj strani Bijele kuće kada je jednom čelniku iznenada pozlilo. Imao je glavobolju i nesanicu, što spada u samo blage simptome i to mu je nestalo nakon tjedan dana.

Drugi čelnik napad je također imao u blizini ulaza u Bijelu kuću, potvrđeno je CNN-u od strane dva izvora. No imao je ozbiljnije simptome pa je trebao i liječničku pomoć.

Slučajevi misteriozne bolesti izazivaju veliku zabrinutost

Obavještajni krugovi još uvijek nisu sigurni tko ili što uzrokuje niz simptoma živčanog sustava te može li ih se, kako kažu, nazvati napadima.

CNN je dobio potvrdu iz više izvora da je bolest dijagnosticirana kod dvoje dužnosnika Vijeća za nacionalnu sigurnost u studenom 2020., jedan dan nakon predsjedničkih izbora i jedan nekoliko tjedana kasnije, prenosi Index.hr. Od njega je oboljelo više od 100 diplomata, špijuna i vojnika širom svijeta.

No slučajevi izazivaju veliku zabrinutost, a CNN-ova priča temelji se na intervjuima s preko desetak sadašnjih i bivših dužnosnika koji su znali za napore SAD-a da odgovore na ove misteriozne događaje.

Kako žrtve sindroma Havana opisuju simptome?

Pet godina istražitelji se trude objasniti neobična iskustva o kojima su izvještavali američki diplomati i drugi vladini dužnosnici na Kubi, u Rusiji, Kini i drugdje.

Žrtve sindroma Havana opisuju iznenadnu vrtoglavicu, glavobolju i pritisak u glavi ponekad popraćen izrazitim šumom u ušima. Neki kažu da su simptomima pobjegli tako što su se premjestili u drugu prostoriju te se vratili na početnu poziciju. Broj slučajeva na svjetskoj razini raste. New York Times piše o više od 130 slučajeva diljem svijeta u proteklih pet godina.

CNN piše da zabilježenih slučajeva ima i u Europi te da se najmanje jedna takva epizoda dogodila van SAD-a u protekla dva tjedna.

SAD ponudio službeno objašnjenje sindroma Havana, iako ne definitivno

SAD je u prosincu prošle godine prvi put ponudio objašnjenje misterioznih simptoma koje su imali američki diplomati u veleposlanstvu u Havani zbog čega je sindrom i nazvan tako.

Simptomi odgovaraju "učincima energije usmjerene pulsirajuće radijske frekvencije", objavljeno je tada u izvješću Nacionalne akademije za znanost i inženjerstvo.

Dugo je vremena sindrom Havana bio predmet intenzivnih spekulacija zbog prirode simptoma i lokacija veleposlanstava poput Kube i Kine te šutnje američke vlade. No to izvješće iz prosinca prošle godine bilo je prvo službeno objašnjenje Washingtona o misterioznoj bolesti, iako ne definitivno.

Osim što je izvješće spomenulo usmjerenu radijsku frekvenciju ono je ostavilo otvorenim i "mogućnost više povezanih faktora, među kojima psihološke i socijalne faktore".

Kopirati
Drag cursor here to close