Neslaganja

"Mini Schngen" naišao na osudu Prištine jer vodi u novu Jugoslaviju

Kosovski službenici osuđuju albanskog premijera Edija Ramu da se pomirio s tim da Kosovo ne sudjeluje u projektu "Mini Schengen".
Vijesti / Svijet | 11. 11. 2019. u 22:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dogovor koji su u nedjelju na Ohridu objavili predsjednik Srbije i premijeri Albanije i Sjeverne Makedonije nazvan "mali Schengen" naišao je na osudu Prištine, koja je, prije svega, nezadovoljna postupkom Edija Rame.

"Mini Schengen" inicijativa je poslužila za razmimoilaženja između vodećih osoba na Kosovu i Albaniji. Na prvom sastanku te inicijative u Vojvodini, Kosovo nije pozvano, a na onaj u Ohridu ono je, prema izjavama ministra vanjskih poslova Bedžeta Pacolija, pozvano samo dan ranije.

Pacoli je objasnio da on nije mogao nazočiti sastanku, jer je bio izvan zemlje.

Kosovski službenici osuđuju albanskog premijera Edija Ramu da se pomirio s tim da Kosovo ne sudjeluje u projektu "Mini Schengen".

Predsjednik Samoopredeljenja i potencijalni kandidat za premijera Kosova Aljbin Kurti, ovu inicijativu smatra pogrešnom i neobjašnjivom, jer prema njegovom mišljenju, svaka ovakva inicijativa treba da uzme u obzir reciprocitet između Kosova i Srbije.

Iz Demokratskog saveza Kosova, stranke sa kojom Kurti žele formirati vladu, kažu da ova inicijativa samo udaljava zemlje Zapadnog Balkana od EU.

"Mini Schengen mini-Jugoslovena u čijim se kuhinjama pripremaju projekti Carinske unije zemalja Zapadnog Balkana, zajedničkog tržišta zemalja Zapadnog Balkana i odnedavno 'mini Schengena' između ovih zemalja. Na prvi pogled djeluju atraktivno, ali u osnovi vode u novu Jugoslaviju, sa Albanijom, bez Hrvatske i Slovenije. Mini-schengenske politike udaljavaju zemlje Zapadnog Balkana od puta europskih integracija i pretvaraju ih u skrovište Euroazije kojim dominira Rusija. To su manevri Srbije da izbegne obaveze prema EU za normalizaciju odnosa sa Kosovom i priznaju nezavisnost Kosova. Možda premijeri Albanije i Sjeverne Makedonije imaju jasnu ideju gdje leže interesi njihove zemlje, ali Kosovo nikako", kazao je Isa Mustafa iz Demokratskog saveza Kosova na Facebooku.

Analitičari ovakve inicijative smatraju besmislenim jer, kažu, samo krše Berlinski proces, koji je uspostavljen upravo da bi riješio izazove o kojima govori "mini Schengen" inicijativa.

"Kosovo ima jedini interes - to je učlanjenje u EU. U ovom pravcu ono treba podržati Berlinski proces, što je i do sada činjeno. Mislim da Kosovo ne bi trebalo podržavati ili sudjelovati u procesu 'mini Schengena', treba insistirati da se svi izazovi koji stvarno budu identificirani riješe unutar Berlinskog procesa, gdje se za stolom nalaze i Macron i Merkel", navodi Demuš Šaša sa Instituta za europske politike.

Otpor projektu "mini Schengen" posmatrački krugovi u Prištini objašnjavaju činjenicom da Kosovo od samog početka nije bilo tretirano ravnopravno, kao i da su Kosovo i Albanija prije uspostavljanja ove inicijative trebalo da usuglase stavove, navodi N1.

Kopirati
Drag cursor here to close