Kristallnacht

Godišnjica Kristalne noći - stižu upozorenja na suvremeni rasizam

Merkel upozorila na suvremeni rasizam na 80. godišnjicu Kristalne noći
Vijesti / Svijet | 09. 11. 2018. u 15:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: TOBIAS SCHWARZ/AFP/Getty Images / Merkel tijekom govora u sinagogi

Kancelarka Angela Merkel i čelnik njemačke židovske zajednice u petak su upozorili protiv toleriranja suvremenog antisemitizma i rasizma dok su obilježavali 80. godišnjicu nacističke antižidovske "Kristallnacht" ili "Kristalne noći" nacističkog pogrona Židova.

Devetog studenog 1938. Židovi su terorizirani širom Njemačke i Austrije. Najmanje 91 osoba je ubijena, stotine sinagoga je spaljeno, oko 7.500 židovskih poslovnih prostora je vandalizirano i do 30.000 Židova je ubijeno, od kojih su mnogi odvedeni u koncentracijske logore.

Mržnja i nasilje

Dvadeset godina nakon njemačkog poraza u Prvom svjetskom ratu i pet i po godina od dolaska na vlast Adolfa Hitlera, od države poticani antisemitizam "omogućio je brojnim Nijemcima da iskazuju dugo prikrivana osjećanja, da provode mržnju i nasilje", kazala je Merkel.

''Progonom u studenom iscrtan je put za holokaust'', izjavila je njemačka čelnica.

Merkel je govorila u berlinskoj sinagogi. Čelnik Vijeća njemačkih Židova, Josef Schuster, izjavio je da je zgrada sinagoge zapaljena u 1938. i da je vatra suzbijena relativno brzo samo da ne ugrozi susjedne kuće.

Schuster je kazao da, iako su nacističke organizacije SA i SS bile odgovorne za pogrom, to je već značilo da je u njemu sudjelovalo na tisuće Nijemaca, i da je reakcija stanovništva "bila dragocjena za naciste - jedva da je itko prosvjedovao".

Žalosni napadi u 2018. godini

Dodao je da, iako suvremeni napadi na Židove i muslimane ne mogu biti izjednačeni sa zločinima iz nacističke ere, "smatram da je žalosno za našu zemlju da se ovakve stvari događaju u Njemačkoj u 2018. godini".

Kritizirao je ekstremno desničarsku Alternativu za Njemačku koja, kako je kazao, "ništa ne poštuje" i koju nije pozvao na današnji skup. Stranka je ušla u njemački parlament prošle godine.

''Danas ponovo živimo u vremenu dalekosežnih promjena. U takvim vremenima uvijek postoji posebno velika opasnost da oni koji reagiraju s navodno jednostavnim odgovorima steknu podršku'', izjavila je Merkel.

Takve odgovore, tvrdi ona, često prati "brutalizacija jezika".

''Danas obilježavamo obećanje koje smo dali sami sebi da ćemo se snažno usprotiviti napadima na naše otvoreno i pluralno društvo. Danas obilježavamo naše saznanje da jednostavno promatranje prekoračenja linija i činjenja zločina na kraju znači da ih priznajemo'', izjavila je njemačka kancelarka, prenosi Associated Press.

Obvezati se na borbu protiv mržnje

Prije 80 godina židovski domovi, sinagoge, trgovine, groblja, bolnice i škole uništavani su, spaljivani ili pljačkani širom Trećeg rajha u onome što je postalo poznato kao “Kristallnacht" ili "Kristalna noć", podsjetila je na svojoj Faceboook stranici povjerenica Vijeća Europe za ljudska prava Dunja Mijatović.

''Tijekom tri dana pogroma, tisuće nevinih ljudi je proganjano, napadano i mnogi su ubijeni. Nakon toga, 30.000 Židova je uhićeno i poslano u koncentracijske logore iz prostog razloga što su Židovi. To je bio početak najokrutnijeg i najnemilosrdnijeg perioda novije europske povijesti'', podsjeća povjerenica Mijatović.

''Dok su antisemitska osjećanja i napadi ponovo u porastu u Europi i širom svijeta, svi moramo odati počast žrtvama Kristalne noći, razmisliti o značenju te tragedije još prisutne u našem društvu i ponovo se obvezati na borbu protiv svih formi te mržnje koja vodi do dehumaniziranja Drugih'', izjavila je povjerenica Mijatović, propćeno je u petak iz Vijeća Europe.

Kopirati
Drag cursor here to close