Dvodnevni samit lidera EU

Migranti - glavna tema EU lidera

Očekuje se da će lideri EU-a razgovarati i o odnosima sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), europskoj suradnji u oblasti obrane i sigurnosti, kao i ekonomskoj i monetarnoj uniji.
Vijesti / Svijet | 28. 06. 2018. u 21:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Bruxellesu je danas počeo dvodnevni samit lidera Europske unije (EU) na kojem će se najviše razgovarati o pitanju migracija.

Očekuje se da će lideri EU-a razgovarati i o odnosima sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), europskoj suradnji u oblasti obrane i sigurnosti, kao i ekonomskoj i monetarnoj uniji.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je po dolasku na samit novinarima kazala da je potrebno pružiti podršku zemljama koje su prihvatile veliki broj izbjeglica, napominjući kako je u tom smislu potrebno iskazati veću solidarnost.

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron je istaknuo da je suradnja zaista potrebna kako bi se postiglo rješenje za pitanje migracija, dodajući da je taj problem nemoguće riješiti kroz, kako je rekao, prizmu nacionalizma ,piše Anadolija.

"Trebali bi postići zajedničko rješenje na europskom nivou. Trebali bi zaštititi naše granice i pokazati više solidarnosti", rekao je Macron.

Premijer Austrije Sebastian Kurz, koji podržava ideju da migranti budu zadržani u "kampovima" izvan zemalja EU-a, kazao je da i dalje podržava takav prijedlog.

"Oni koji su spašeni na Mediteranu neće dobiti automatsku dozvolu da uđu u centralnu Europu", rekao je Kurz.

Premijer Nizozemske Mark Rutte je istaknuo da zemlje EU-a trebaju kontrolirati migranatski val.

"U tom smislu, sličan sporazum koji smo ranije postigli s Turskom možemo imati i s afričkim zemljama", kazao je Rutte.

Talijanski premijer Giuseppe Conte je izjavio da njegovoj zemlji nisu potrebne nove primjedbe o pitanju migranata već akcija i podrška EU-a.

"Sada moramo donijeti odluku. Ako na ovom samitu ne može biti donesena odluka, morat ćemo sami riješiti to pitanje", rekao je premijer Italije.

U međuvremenu Srna je prebija kako je Conte blokirao usvajanje priopćenja EU o trgovini i odbrani na samitu EU u Bruxellesu kako bi izvršio pritisak na svoje kolege da se usuglase sa Rimom po pitanju migracija, rekli su europske diplomati.

Conte je blokirao zajednička priopćenja u kojima je izražena kritika američkih trgovinskih tarifa i podrška recipročnim mjerama.

Conte je rekao da će da odobri ova priopćenja tek kada lideri svih 28 zemalja članica utvrde zajedničku osnovu po svim pitanjima o kojima se raspravlja, posebno o migrantima.

Neke zemlje kritizirale su ovaj potez Contea.

Italija želi više pomoći od zemalja EU u rješavanju pitanja migranata.

Premijer Poljske Mateusz Morawiecki je istaknuo da će se njegova zemlja suprotstaviti svakom prijedlogu koji podrazumijeva preseljenje ili premještanje izbjeglica.

Mađarski premijer Viktor Orban je također kazao da građani njegove zemlje ne žele da izbjeglice ulaze u Mađarsku.

"Ljudi žele da oni koji su u zemlji budu deportirani. Mislim da bismo trebamo djelovati u tom smjeru kako bismo obnovili europsku demokraciju", kazao je Orban.

Kopirati
Drag cursor here to close