Borba

Migrant se godinu dana skrivao u crkvi kako bi izbjegao deportaciju

Po izlasku iz crkve Robles je uz pomoć lokalnih stanovnika otišao do ureda ICE-a, gdje je podnio zahtjev za uklanjanje mjera protjerivanja iz zemlje.
Vijesti / Svijet | 18. 07. 2019. u 11:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Meksički migrant koji je posljednjih 20 godina bez vize boravio u Sjedinjenim Američkim Državama, kako bi izbjegao deportaciju posljednjih godinu dana skrivao se u crkvi u američkom gradu Seattleu, savezna država Washington. Nakon godinu dana odlučio je izaći iz crkve i predati se Američkoj imigracijskoj službi ICE, koja ga je zadržala, prenosi Anadolu Agency (AA).

Američki list "Seattle Times" objavio je tekst u kome se navodi kako Meksikanac Jose Robles posljednjih 20 godina bez vize boravi na teritoriju Sjedinjenih Država.

Po izlasku iz crkve Robles je uz pomoć lokalnih stanovnika otišao do ureda ICE-a, gdje je podnio zahtjev za uklanjanje mjera protjerivanja iz zemlje. Robles je potom priveden.

Robles (44) je oženjen i otac dvije kćerke, od kojih je jedna stekla pravo na američko državljanstvo, obzirom da je rođena u SAD-u. Protiv Roblesa je pokrenut proces zbog nasilja u obitelji, a obzirom da su se protiv njega vodila dva odvojena pravna procesa odlučeno je da bude deportiran.

Optužbe protiv Roblesa su naknadno odbačene, no obzirom da je nalog za deportaciju, nezavisan od pravosuđa, ostao je na snazi.

Roblesu je u tri navrata dozvoljena privremena odgoda deportacije, no ICE je četvrti put odbio da je odgodi, te je odlučeno da Robles bude deportiran u Meksiko. Robles je nakon toga napustio svoju adresu i utočiste pronašao u lokalnoj crkvi.

Robles je u svojoj borbi dobio podršku crkava, sinagoga u Seattleu, kao i brojnih aktivista za zaštitu ljudskih prava. Robles je vremenom postao i svojevrstan simbol borbe protiv protivmigracijske politike američkog predsjednika Donlada Trumpa.   

Kopirati
Drag cursor here to close