Odgođen kongres

Merkelica zbog korone ostaje na čelu CDU

Merkel, koja je na vlasti od 2005., odlučila je da se neće natjecati na saveznim izborima predviđenima za listopad 2021.
Vijesti / Svijet | 26. 10. 2020. u 13:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kršćansko demokratska unija (CDU), stranka njemačke kancelarke Angele Merkel, odlučila je odgoditi stranački kongres planiran za 4. prosinca sa zadaćom izbora novog čelnika stranke, rekli su u ponedjeljak izvori bliski stranci.

Izvršni odbor stranke jednoglasno je potvrdio prijedlog stranačke čelnice Annegret Kramp-Karrenbauer da 16. siječnja donesu odluku o tome hoće li se uopće održati kongres s 1001 izaslanikom u jeku pandemije koronavirusa. Ako se stanje s pandemijom do tada ne smiri, stranka će morati održati virtualni kongres i omogućiti glasanje putem maila, kažu izvori.

Merkel, koja je na vlasti od 2005., odlučila je da se neće natjecati na saveznim izborima predviđenima za listopad 2021, prenosi HINA.

Kramp-Karrenbauer najavila je u veljači da ne želi biti nasljednica Angele Merkel i da će odstupiti s dužnosti predsjednice stranke.

Zasad su kandidature istaknuli Armin Laschet, premijer zapadne države Sjeverna Rajna-Vestfalija, zatim Friedrich Merz, nekadašnji protukandidat Angele Merkel te stručnjak za vanjsku politiku Norbert Roettgen.

Laschet, dugotrajan kandidat za nasljednika Angele Mekrel, izjasnio se da želi odgodu kongresa i upozorio da CDU ne bi mogao opravdati održavanje konvencije dok infekcija buja.

Naprotiv, Merz se izjasnio protiv odgode.

Kopirati
Drag cursor here to close