Virus

Merkel želi da se zatvore sva skijališta u Europi

Istaknula je da je pandemija Covid-19 najveći test za Njemačku, Europsku uniju i cijeli svijet od Drugog svjetskog rata.
Vijesti / Svijet | 26. 11. 2020. u 12:16 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka kancelarka Angela Merkel smatra da su ograničenja uvedena zbog pandemije koronavirusa (Covid-19) opravdana.

"Da odluka o ograničenjima nije donesena prije četiri tjedna, ne bismo mogli ni zamisliti da ćemo danas imati ovu situaciju", rekla je Merkel u obraćanju Bundestagu, napominjući da su mjere i ograničenja neizbježni u borbi protiv koronavirusa.

Merkel je izjavila da se, zahvaljujući ograničenjima, broj kontakata smanjio za oko 40 posto, čime je zaustavljen visok porast broja infekcija, dodajući kako se zalaže i za zatvaranje svih skijaških centara u Europi zbog pandemije.

Istaknula je da Njemačka ima dobre i efikasne zdravstvene sustave, napominjući da je njihov cilj svakako osigurati da svi građani mogu dobiti potreban tretman, uključujući pacijente sa Covid-19.

"Ako budemo čekali da se jedinice intenzivne njege napune, bilo bi prekasno", rekla je Merkel te dodala da je vrlo važno zdravstveni sustav zaštititi od preopterećenja.

Istaknula je da je pandemija Covid-19 najveći test za Njemačku, Europsku uniju i cijeli svijet od Drugog svjetskog rata.

Naglasila je da svi trebaju biti svjesni da početak upotrebe cjepiva neće odmah riješiti problem pandemije, dodajući da će ovo svakako biti vrlo važan moment koji će pokazati da na kraju tunela ipak postoji svjetlo.

Merkel je još kazala da će zimski mjeseci biti teški zbog situacije s pandemijom COVID-19, ali da se ova pošast može prevladati strpljenjem i dobrom disciplinom.

U Njemačkoj je do sada registrirano više od 15.000 preminulih od posljedica koronavirusa.

Centar za kontrolu bolesti u Njemačkoj Institut Robert Koch objavio je danas da je još 389 smrtnih slučajeva zabilježeno tokom jučerašnjeg dana, čime je broj do sada preminulih od početka pandemije porastao na 15.160.

U ovoj zemlji, registrirano je ukupno 983.588 slučajeva koronavirusa, s 22.368 koliko je zabilježeno od jučer do danas.

Njemačka je 2. studenog uvela mjere koje bi dovele do zaravnjivanja krive, tako što su zatvoreni restorani, barovi, sportske i kulturne ustanove, ali su škole, prodavaonice i frizerski saloni ostali otvoreni.

Te mjere je trebale su trajati četiri tjedna, ali su se njemačka kancelarka Angela Merkel i ministri sinoć dogovorili da se produže do 20. prosinca, s ciljem da broj novozaraženih u svakoj regiji zemlje na tjednoj razini bude ispod 50 zaraženih na 100.000 stanovnika. Trenutno, zemlja ima 140 slučajeva na 100.000 stanovnika.

Kopirati
Drag cursor here to close