Nema opuštanja

Merkel: Usprkos uspjesima još uvijek smo na početku pandemije

''Ne smijemo niti jednog trenutka izgubiti iz vida činjenicu da se, unatoč svemu, još uvijek nalazimo na početku pandemije“, rekla je Merkel nakon sastanka kriznog kabineta.
Vijesti / Svijet | 20. 04. 2020. u 17:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je nakon sastanka kriznog kabineta u ponedjeljak kako Njemačka, usprkos uspjesima u borbi protiv širenja koronavirusa, još uvijek nije savladala epidemiju.

''Ne smijemo niti jednog trenutka izgubiti iz vida činjenicu da se, unatoč svemu, još uvijek nalazimo na početku pandemije“, rekla je Merkel nakon sastanka kriznog kabineta.

Ona je rekla kako su dosadašnje stroge mjere pokazale učinak te kako je  broj ljudi koje zarazi jedna osoba pao ispod vrijednosti jedan.

„Bila bi velika šteta kada bismo otvorenih očiju sada doživjeli udarac i krenuli u drugom smjeru“, rekla je Merkel.

Objasnila je kako prve mjere popuštanja, poput otvaranja manjih trgovina, ne bi trebalo iskoristiti kao povod za daljnje korake popuštanja.

„Moramo biti vrlo oprezni s popuštanjem mjera. Ja sam za to da se one iskoriste u najmanjem mogućem dogovorenom obimu“, rekla je Merkel i ukazala na to da će tek za dva tjedna biti vidljivo kako ublažavanje mjera utječe na broj zaraženih.

Merkel je objasnila da je u slučaju ponovnog naglog porasta broja zaraženih povratak rigoroznijim mjerama „neizbježan“.

Pozvala je građane da zadrže strpljenje, svjesna teške situacije mnogih ugostitelja, usamljenih ljudi, samohranih roditelja, slobodnih umjetnika ali i vjerskih zajednica.

„Znam da ova pandemija iziskuje mnogo od svakog od nas ali i od cjelokupne zajednice ali apeliram na sve da izdržimo“, rekla je Merkel.

U Njemačkoj je od danas dopušteno otvaranje manjih trgovina ali mjere izbjegavanja socijalnih kontakata i ograničenog kretanja su i dalje na snazi i to za sada do 3. svibnja.

Krizni kabinet i savezne pokrajine će o novim mjerama raspravljati 30. travnja.

Kopirati
Drag cursor here to close