Žele uništiti Europu naših vrijednosti

Merkel upozorava: Austrijski skandal pokazuje da je krajnja desnica na prodaju

Stracheovo ponašanje je "simbolično", zaključio je austrijski socijaldemokratski političar Michael Schickhofer i dodao da "možemo biti sigurni da je ovo samo vrh ledenjaka".
Vijesti / Svijet | 20. 05. 2019. u 19:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Političari iz mainstream stranaka diljem Europe, uključujući njemačku kancelarku Angelu Merkel, pozvali su glasače da izbjegavaju krajnju desnicu na izborima za Europski parlament ovog tjedna nakon što je austrijski krajnje desni vicekancelar Heinz-Christian Strache dao ostavku zbog snimke na kojoj nudi prednost na javnim natječajima u zamjenu za predizborne donacije.

Strache je podnio ostavku u subotu, isti dan kad je snimka objavljena. Austrijski kancelar Sebastian Kurz, čija je Austrijska narodna stranka (OVP) bila u koaliciji sa Stracheovom Slobodarskom strankom (FPÖ), nije se zadovoljio ostavkom, već je raspustio vladu i sazvao nove izbore.

Na snimkama koje su objavili Der Spiegel i Sueddeutsche Zeitung, Strache i njegov suradnik Johann Gudenus, donedavni predsjednik zastupničkog kluba FPÖ-a, u srpnju 2017., dva mjeseca uoči parlamentarnih izbora u Austriji, u vili na Ibizi razgovaraju s jednom ženom koja se predstavlja kao nećakinja ruskog oligarha koji želi uložiti 250 milijuna eura u austrijsko gospodarstvo.

Iako je sugovornica u nekoliko navrata ponovila kako se radi o ilegalnom novcu, Strache i Gudenus su navodnoj investitorici ponudili i kupnju najtiražnijeg austrijskog dnevnika Kronen Zeitunga.

"Ako tri tjedna uoči izbora preuzmete Kronen Zeitung i podržite nas da dođemo do vrha, onda možemo pričati o svemu", rekao je Strache u videu. Reagirajući na objavu, Strache je opisao snimku kao "katastrofalnu", ali je porekao da je prekršio zakon.

Kako prenosi Guardian, centristički lideri diljem Europe izrazili su nadu da će se Stracheov pad odraziti na rezultate njegove, ali i drugih ekstremno desnih stranaka na izborima koji će se održati od 23. do 26. svibnja. Prema dosadašnjim anketama, populisti, nacionalisti i ekstremna desnica trebali bi ostvariti znatno bolje rezultate nego dosad.

FPÖ je ključna članica europarlamentarne grupe Europa nacija i sloboda (ENF), predvođene talijanskim potpredsjednikom vlade i ministrom unutarnjih poslova Matteom Salvinijem, koja je održala masovni skup u subotu u Milanu. Druge istaknute stranke u ENF-u su francuski Nacionalni skup (RN), koji predvodi Marine Le Pen, i Alternativa za Njemačku (AfD), koju predvode Jorg Meuthen i Alexander Gauland.

"Prije nekoliko mjeseci Marine Le Pen je hvalila Heinz-Christiana Strachea govoreći kako je impresivan. On je bio prisiljen na ostavku. Saznali smo zašto: uhvaćen je kako pokušava prodati svoje usluge stranim službama. Iza ovog nacionalističkog pokreta stoji podčinjavanje stranim snagama", komentirao je francuski ministar gospodarstva Bruno Le Maire.

I Merkel je oštro kritizirala "političare na prodaju", tvrdeći da se EU suočava s "populističkim pokretima koji su u mnogim područjima puni prezira prema europskim vrijednostima, koji žele uništiti Europu naših vrijednosti".

"Moramo odlučno ustati protiv toga", poručila je Merkel.

Čini se da je ovaj skandal označio kraj eksperimenta koji je austrijski kancelar Kurz poduzeo pokušavajući surađivati s ekstremno desnom strankom, umjesto da je pokuša izopćiti, riskirajući tako udaljavanje glasača.

"Dugo je bilo jasno da desničarski populisti destabiliziraju našu demokraciju, Sebastian Kurz i OVP doveli su ih u vladu... Stracheov slučaj je upozorenje svim konzervativcima: ne surađujte s krajnje desnim populistima", upozorila je njemačka ministrica pravosuđa iz redova socijalista Katarina Barley u objavi na Twitteru.

"Sljedeći na redu su Salvini, Le Pen, Orban i ostatak krajnje desnih marioneta Moskve"

I dok populisti redovito koriste retoriku o običnom narodu i iskvarenoj eliti navodeći da su oni potpuno suprotstavljeni, korupcijska afera koja je uzdrmala Austriju pokazuje da populisti mogu biti jednako, ako ne i više skloni korupciji. Sada bi i Le Pen, Salvini i ostali mogli imati problema u uvjeravanju glasača da su njihove stranke pristojne i legitimne opcije.

A s obzirom na to da se afera sa Stracheom vrti oko ruskog oligarha, sigurno je da će bliske veze europskih ekstremnih desničara s ruskim režimom Vladimira Putina, već notornim po svojim pokušajima uplitanja u zapadne demokracije, privući posebnu pažnju.

Stracheovo ponašanje je "simbolično", zaključio je austrijski socijaldemokratski političar Michael Schickhofer i dodao da "možemo biti sigurni da je ovo samo vrh ledenjaka".

Mađarski socijalistički zastupnik Istvan Ujhelyi, pak, predviđa da je Strache samo "prvi domino" koji će pasti. "Sljedeći na redu su Salvini, Le Pen, Orban i ostatak krajnje desnih marioneta Moskve", dodao je.

Kopirati
Drag cursor here to close