Otvoriti tržište

Merkel pozvala SAD da dozvole izvoz cjepiva

Francuski predsjednik Emmanuel Macron takođe je danas pozvao ''Anglosaksonce'' da prestanu da ''blokiraju'' izvoz cjepiva.
Vijesti / Svijet | 08. 05. 2021. u 18:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka kancelarka Angela Merkel ponovila je danas svoje protivljenje ukidanju zaštite intelektualnog vlasništva za vakcine protiv korona virusa i pozvala SAD da otvore "tržište" i dozvole izvoz cjepiva i njihovih sastojaka, piše Beta.

''Nadam se da sada kada je veliki dio američke populacije cijepljen, možemo da imamo slobodnu razmjenu sastojaka i također otvaranje tržišta cjepiva'', rekla je njemačka kancelarka na kraju neslužbenog samita europskih vođa.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron takođe je danas pozvao ''Anglosaksonce'' da prestanu da ''blokiraju'' izvoz cjepiva.

On je istakao da je od 110 milijuna doza cjepiva proizvedenih u Europi EU izvezla 45 milijuna a zadržala 65 milijuna, dok je u isto vrijeme 100 posto cjepiva proizvedenih u SAD otišlo na američko tržište.

Merkel je ponovila da je protiv ukidanja patentne zaštite za anticovid cjepiva, kako je to predložila administracija predsjednika SAD Josepha Bidena.

Njemačka kancelarka rekla je da ne misli da bi to bilo rješenje koje bi omogućilo da vakcine budu dostupnije većem broju ljudi.

''Mislim da su kreativnost i inovacija tvrtki potrebni i to uključuje patente'', dodala je Merkel.

Papa Franjo danas je podržao prijedlog za ukidanje patentnog prava za cjepiva protiv Covida-19 da bi se ubrzala raspodjela vakcina siromašnim zemljama.

Kopirati
Drag cursor here to close