Samo otvoreno

Merkel pozvala Kineze da budu transparentiji oko covida-19

Kineski Institut za virusologiju u Wuhanu odbacio je pisanje američkih medija da je upravo taj laboratoriji mogući izvor novog koronavirusa.
Vijesti / Svijet | 21. 04. 2020. u 14:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kina je u utorak poručila da je u svojoj borbi protiv koronavirusa postupala transparanetno i tako odgovorila na zahtjev njemačke kancelarke Angele Merkel da Peking rasvijetli okolnosti izbijanja pandemije.

"Kina se uvijek na otvoren, transparentan i odgovoran način zalagala za jačanje međunarodne suradnje na području epidemiologije", izjavio je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Geng Shuang.

Nakon što je Peking zasut optužbama da je umanjivao učinke epidemije u zemlji, Merkel je jučer pozvala kinesku vladu da bude što je moguća transparentnija u vezi "nastanka" novog koronavirusa SARS-Cov-2.

"Što Kina bude transparentnija oko podrijetla virusa, biti će bolje za sve u svijetu kako bismo iz toga nešto naučili", kazala je Merkel i tako se pridružila cijelom zboru zemalja, poput Francuske i SAD-a, koje traže da Kina otkrije punu istinu o nastanku pandemije koronavirusa.

Glasnogovornik Geng je kazao da njegova zemlja i Njemačka intenzivno komuniciraju o zauzdavanju pandemije. Na pitanje o podrijetlu virusa, koji se svoje prve poznate žrtve pokosio krajem prosinca u Wuhanu, kratko je odgovorio da je to u domeni znanstvenika, prenosi Hina.

Također je rekao da je Kina odbacila zahtjev Australije za provođenjem istrage o upravljanju krizom uzrokovanom pandemijom.

Kineski Institut za virusologiju u Wuhanu odbacio je pisanje američkih medija da je upravo taj laboratoriji mogući izvor novog koronavirusa.

Većina znanstvenika, ali ne svi, smatra da je taj kobni virus najvjerojatnije prešao na čovjeka s neke životinje te da je zaraza krenula s tržice u Wuhanu na kojoj se prodaju žive i mrtve divlje životinje.

Činjenica da se upravo u Wuhanu nalazi laboratorij za izučavanje virusa koji traži najveći stupanj biosigurnosti potakla je špekulacije o "bijegu" virusa iz laboratorija.

Kopirati
Drag cursor here to close